Het kloppend hart van Waterland
Live

Last but not least, bestuurlijke vernieuwing in Ilpendam

Gepubliceerd: Maandag 08 juli 2019 11:50

Last but not least, bestuurlijke vernieuwing in Ilpendam

Ilpendam was de laatste kern waar wethouder Ton van Nieuwkerk met Dries Bartelink van de Argumentenfabriek de bewoners betrekken over de hamvraag hoe de gemeente zich bestuurlijk kan vernieuwen. Door fusie met een andere gemeente, alleen samenwerken met een andere gemeente of vooral zelfstandig blijven.

Opkomst
Ook in Ilpendam was de zaal in het dorpshuis niet vol. Zo’n 25-30 bewoners lieten zich informeren en deelden hun stem. 25-30 van de circa 2000 inwoners van Ilpendam. De vraag is natuurlijk hoe dit kan. Weten de Waterlanders wel dat deze bijeenkomsten er zijn, interesseert het ze niet of denken ze dat het niet uitmaakt?

 

Ook in Ilpendam kwam de vraag waarom je met je telefoon moest aangeven met welke gemeente je zou willen samenwerken, ook al wil je zelfstandig blijven. Dries gaf aan dan niet te stemmen. Later bleek dat deze vraag na de discussieronde opnieuw werd gesteld en de antwoorden vrij gevarieerd zijn.


Na het plenaire deel met de toelichting van de heren Van Nieuwkerk en Bartelink en vervolgens de stemming met de telefoons, ging iedereen met de argumentenkaart aan de slag in groepen, geleid door ambtenaren. De aantekeningen die hier bij de discussies zijn gemaakt, worden bestudeerd bij de verdere behandeling.

Tenslotte is de meerderheid in de zaal voor zelfstandigheid.

Achteraf kwamen drie inwoners voor de camera waarbij de een, de heer Wolf duidelijk voor fusie was omdat de gemeente nu al moeite heeft het ambtelijk apparaat op orde te houden en de ander, de heer Dussel, voor zelfstandigheid is. Nu al is er samenwerking tussen kleine gemeenten voor bijvoorbeeld Jeugdzorg. Uit onderzoek blijkt dat fusie niet voordeliger is.

 

Wolter van der Vliet van dorpsraad Ilpendam vindt het een verrassende avond. Hij heeft veel opgestoken van de mening van de dorpsgenoten met voor- en nadelen van de gemeente. Lastig is dat het niet duidelijk is wat het betekent voor Ilpendam. De bewoners willen graag dat het dorp blijft zoals het is, groen met veel water, bootjes, schaatsen. Dit geven andere kernen ook aan. En veel mensen vinden het een moeilijke keuze omdat je niet weet wat een fusie kan betekenen als de andere partij niet bekend is.

 

Op de website van PIM bij ‘uitzending gemist’ ziet u de vorige bijeenkomsten.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services