Het kloppend hart van Waterland
Live

Laatste rokerij open voor publiek van Monnickendammer Visdagen

Gepubliceerd: Maandag 25 juli 2022 10:51

Laatste rokerij open voor publiek van Monnickendammer Visdagen

Foto: aangeleverd

Aanstaande vrijdag 29 juli is de eerste visdag in de binnenhaven van Monnickendam. Er is hard gewerkt om na twee jaar afwezigheid vanwege Corona het programma weer op poten te zetten. Tijdens de Visdagen wordt de binnenhaven omgetoverd naar de tijd dat Monnickendam meer dan 30 rokerijen kende. De laatste ambachtelijke visrokerij is van Gebr. De Boer aan de Havenstraat. Bezoekers aan de Visdagen kunnen daar met eigen ogen zien hoe het roken op traditionele wijze gebeurt in zogenaamde vishangen.

Sponsoring uit onverwachte hoek
De Monnickendammer Visdagen worden mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers. Mensen die helpen met de opbouw, vissnijders en fileerders, rokers, mensen die de gerookte vis op brood uitdelen en heel veel figuranten. Na twee jaar van afwezigheid is iedereen nog steeds enthousiast om mee te doen. Ook de sponsors waren nog steeds bereid om het evenement te ondersteunen. Voorzitter Gerard Meij: “Vanuit soms onverwachte hoek zijn er ondernemers geweest die ons financieel ondersteunen. Dat was ook wel nodig want van de horeca - normaal gezien onze grootste sponsors – hebben we op een uitzondering na weinig ontvangen.”

Historische binnenhaven
De Monnickendammer Visdagen vinden dit jaar vier keer plaats, op de vrijdagen 29 juli en op 5, 12 en 19 augustus. Net zoals voorgaande jaren is er weer van alles te beleven rond de historische binnenhaven van Monnickendam wat verband houdt met het thema visroken en de tijd dat Monnickendam met meer dan 30 rokerijen regelmatig in de rook stond. Naast het visroken in de rokerij en buiten in tonnen, zijn er oude ambachten zoals netten boeten, manden vlechten en klompen maken, is er een streekmarkt met lokale producten zoals bier, kaas, worst en natuurlijk vis. Iedere week is er een zeemanskoor dat zingt over het zware zeemansleven van weleer. Voor de kinderen zijn er oudhollandse kinderspelen, een poppenkastvoorstelling van Jan Klaasen en Katrijn en een poffertjeskraam.

Gebr. De Boer
In 2019, de laatste keer dat de Monnickendammer Visdagen werden georganiseerd, werd de voormalige visrokerij “Lange Ben” nog gebruikt om het roken te demonstreren zoals dat op traditionele manier gebeurde. Deze visrokerij is begin dit jaar gesloopt maar gelukkig waren Gebr. De Boer aan de Havenstraat bereid om hun rokerij open te stellen voor de bezoekers van de Monnickendammer Visdagen. Bezoekers kunnen daar zien hoe makreel wordt gerookt in zogeheten vishangen. Ook in het “natte deel” – het deel waar de vis die bevroren aankomt wordt ontdooid en later aan speten wordt geregen – kunnen bezoekers een kijkje nemen.

De Monnickendammer Visdagen vinden plaats op de vrijdagen 29 juli, 5, 12 en 19 augustus van 11:00 tot 17:00 en vinden plaats rond de binnenhaven van Monnickendam.

Bron: Monnickendammer Visdagen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services