Het kloppend hart van Waterland
Live

Laatste Open Dag van het gemaal

Gepubliceerd: Vrijdag 23 december 2022 21:27

Laatste Open Dag van het gemaal

Foto: Omroep PIM

Op zaterdag 17 december zette het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de deuren open voor bezoekers aan het gemaal in aanbouw. Met de deuren bedoelen we de deuren van hun tijdelijke kantoor in Katwoude van waaruit de bezoekers met helm en hesje op naar de bouwplaats van het gemaal liepen.

Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn er tegen de 500 bezoekers geweest die een kijkje onder de N247 wilden nemen. Want dat is wel het bijzondere van deze bouwplaats. Het verkeer heeft er geen last van en rijdt erover heen. 

Omroep PIM ging er voor de derde keer ook naar toe. De eerste keer spraken we de archeoloog over de tijdens de bouw gevonden restanten van de oude sluis. John Klaver, projectleider bij het HHNK, leidde ons ook nu rond, net als bij de tweede keer in juni bij de Open Dag van de Bouw. 

Men kon al duidelijk de vorderingen zien, met nu alledrie de pompen in plaats van eentje. Ze zijn alledrie omkeerbaar, dus kunnen dan water verplaatsen van Stinkevuil naar Markermeer en andersom. Ook is er een vispassage. Bezoekers van de Open Dag kregen de gelegenheid om in het gemaal op de betonnen muur teksten te schrijven. Dus mocht er ooit een archeoloog in de toekomst het gemaal droog gaan bekijken, dan ziet hij/zij dat er veel bezoekers waren op 17 december 2022, want er stonden al veel namen op de muren.

Het gemaal is tegen de zomer klaar en wordt dan nog mooi afgewerkt zodat eind 2023 het project kan worden opgeleverd. Als er dan teveel water staat in het Stinkevuil en het achterland, kan dat met een enorme snelheid van 400 m3 per minuut worden weggepompt. En voor de schaatsliefhebbers, als het niet nodig is de pompen aan te zetten bij vorst, kan het ijs mooi aangroeien, want dan houden ze de pompen stil.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services