Het kloppend hart van Waterland
Live

Laat broedseizoen zorgt voor uitstel maaien

Gepubliceerd: Vrijdag 25 juni 2021 09:27

Laat broedseizoen zorgt voor uitstel maaien

Foto: Menno Schaefer

Veel boeren halen hun maaimachines uit de schuur, maar op veel percelen van Landschap Noord-Holland gaat dat anders. Want, het weer beslist anders. Boswachter Landschap Noord-Holland Chris Rost: “Door het koude voorjaar is het broedseizoen voor de weidevogels later op gang gekomen. De pullen lopen nog volop rond en ze hebben juist nu bescherming nodig!”

De weidevogelpopulaties in Noord-Holland staan onder druk en vlieg-vlug worden is voor pullen een grote uitdaging. Normaalgesproken worden weilanden half juni gemaaid om daarna af te hooien. Chris Rost: “We moeten er met z’n allen voor zorgen dat pullen rustig kunnen opgroeien en niet in de maaimachines verdwijnen. Daarom hebben we afgelopen week overleg gehad met onze pachters, op 50% van onze percelen zal het maaien nòg verder wordt uitgesteld, waarschijnlijk 1-2 weken tot eind juni, afhankelijk van de situatie. Er lopen veel grutto’s die bijna vliegvlug zijn en sommige nesten van kieviten komen net uit. Tureluurs en scholeksters lopen ook nog met hun kuikens rond op zoek naar eten, dat moet je nu niet gaan verstoren.”

Landschap Noord-Holland trekt graag samen op met pachters om de weidevogels te beschermen, uitgesteld maaien is hier onderdeel van. Chris Rost: “Een paar dagen geleden troffen we een net uitkomend kievitsnest aan, ik ben elke keer heel blij als ik dat met eigen ogen zie in het veld.”

 

Bron: Landschap Noord-Holland / Foto's: Menno Schaeffer

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services