Het kloppend hart van Waterland
Live

Kostuumparade kleurige aanzet tot herdenking Slag op de Zuiderzee

Gepubliceerd: Zaterdag 21 januari 2023 20:06

Kostuumparade kleurige aanzet tot herdenking Slag op de Zuiderzee

Foto: Ria Houweling

De katholieke kerk was bomvol om half 1 op zondag 15 januari. Het bestuur van de organisatie Slag op de Zuiderzee was er heel blij mee. Allemaal mensen die interesse toonden in de herdenking van deze historische gebeurtenis op het water voor Monnickendam, 450 jaar geleden.

Eric Heusinkveld en Tineke Steur hadden de tijdmachine genomen, maar bleken toch niet helemaal in de juiste kleding in 2023 te zijn aangeland. Zij introduceerden de diverse werkgroepen die al bezig zijn met activiteiten om van de herdenking in de zomer een geweldige happening te maken. De werkgroep Bouwen bijvoorbeeld is druk bezig met de stadspoorten, vertelde Muus de Groot. Om oud-Monnickendam in te komen, zal je door een stadspoort moeten komen. Werncke Husslage van de werkgroep cultuur nam het programma door van 6 tot en met 16 juli en van 30 september t/m 8 oktober.

De werkgroep Sponsoring gaf aan dat er mogelijkheden zijn tot doneren en het aankopen van merchandise, zoals een vlag en het boekje van de kostuumparade. Meer informatie is ook te vinden op www.slagopdezuiderzee2023.nl en via Facebook.

De mensen in de kerk kwamen natuurlijk voor de modeshow. Margit Kniesmeijer gaf aan dat de vrouwen in deze werkgroep zich al weken hebben ingezet om kleding te maken zoals de Monnickendammers er in 1573 bij liepen, zowel de gewone mensen als de werklui en de notabelen. Elk model droeg een pak dat de naam had gekregen van de persoon die het pak had uitgekozen, bijvoorbeeld de Jan of de Sandra. Ook waren er kinderen en jongeren bij als model, de jongste zelfs een jaar of 2. De modellen kwamen op het podium en liepen een route door de kerk, zodat iedereen goed hun kleding kon bekijken, ook als je achterin zat. Patty de Jong presenteerde de kostuumparade.

De kleding die men droeg in 1573 werd gemaakt van natuurlijke materialen als katoen, zijde en linnen en gekleurd met fruit als bessen voor rood, groen door brandnetel of wortel van bepaalde planten. In vergelijk met de kleding in 2005 (van 1355) is de kleding duidelijk verder geëvalueerd. Getailleerd, jurken, en rokken voor de dames en pofbroeken en lange broeken voor de heren. Armen, benen en hoofden dienen bedekt te zijn, voor iedereen.

Anna Lagrand heeft al kleding gemaakt voor de feesten in 1973, in 2005 en nu ook al diverse pakken. Ook Ria Steltenpool al veel pakken gemaakt, maar zij zijn niet de enige twee, want alle dames van de werkgroep verdienen lof door hun werk en ook door wat er nog te doen staat. Het helpen van anderen met het maken van hun kleding, het adviseren en bijsturen. Dit zal beginnen op donderdag 2 februari in De Bolder. Niet dat ze de pakken helemaal in elkaar gaan zetten, maar de bedoeling is dat ze iedereen die hiernaar vraagt, op weg helpen. De start is deze kostuumparade. Alle kostuums staan in een boekje dat je voor 4 euro kunt kopen. Hierin staat ook hoeveel stof je nodig hebt. Je hoeft geen nieuwe stof te kopen, veel is gemaakt van gordijnen, lakens, oude kleding (lekker duurzaam).

De tekeningen van de kostuums zijn gemaakt door Anuschka Springintveld, die zelf ook als model meeliep als koppelaarster. Ereburger Herman van Elteren die de basis legde voor deze kostuums met zijn ontwerpen van de kostuums in 2005, zat ook in de kerk en kreeg, net als Anuschka, een groot applaus. Gerard Meij dankte iedereen voor zijn komst naar de kerk en riep iedereen op om mee te doen aan de herdenking. 

De kostuumparade werd herhaald in de middag om half 4 en weer zat de kerk helemaal vol, dus er zijn zeker 500 mensen die deze parade hebben gezien. Dat is veelbelovend voor het animo voor de herdenking deze zomer. Wil je de nieuwsbrief ontvangen over de Slag op de Zuiderzee, stuur dan een mailtje naar info@slagopdezuiderzee2023.nl.

Foto's: Ria Houweling & Anja e Graaff


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services