Het kloppend hart van Waterland
Live

Koninklijke onderscheiding voor kunstenaar Eric Claus uit Broek in Waterland

Gepubliceerd: Zondag 07 mei 2017 22:49

Koninklijke onderscheiding voor kunstenaar Eric Claus uit Broek in Waterland

Ter gelegenheid van de opening van de grote overzichtstentoonstelling van zijn gehele oeuvre ontving de heer prof. E. (Eric) Claus uit Broek in Waterland een Koninklijke onderscheiding. Het lintje werd uitgereikt door burgemeester L.M.B.C. Wagenaar-Kroon, in aanwezigheid van familie en genodigden. De bijeenkomst vond plaats op Beeldenpark De Havixhorst in Schiphorst (Drenthe).

De heer Claus heeft zich in de afgelopen 56 jaar ontwikkeld tot één van de meest toonaangevende beeldhouwers en medailleurs die ons land rijk is. Al vrijwel onmiddellijk nadat hij in 1960 zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam had voltooid, heeft de heer Claus zich door de aan hem verleende opdrachten en de door hem gewonnen prijzen een plaats veroverd in de werelden van de monumentale sculptuur en van de penningkunst.

Als beeldend kunstenaar schiep de heer Claus een omvangrijk, vernieuwend en veelvormig oeuvre. Zo vonden meer dan zeventig monumentale beelden en vrije sculpturen hun plaats in de Nederlandse openbare ruimte. Zij staan in steden en dorpen door het hele land en getuigen van het ambachtelijk meesterschap waarmee Eric Claus de speelse, trefzekere vormen van zijn bronzen tot leven roept met een grote rijkdom aan ideeën. Symbool en expressie vertaalt hij in louter plastische termen. Zo combineert hij zijn vakmanschap met een grote mate van kennis en inleving in het onderwerp. Bij zijn inleving in het onderwerp creëert de heer Claus overigens ook prachtige tekeningen en schilderijen.
Buiten Nederland staan enkele van zijn grote beelden in Oregon (Verenigde Staten) en Velje en Silkeborg (Denemarken).

De beelden en portretsculpturen van Eric Claus staan niet alleen in de openbare ruimte. Zij behoren ook tot de collecties van Museum Beelden aan Zee te Scheveningen, Beeldentuin Museum de Fundatie Kasteel Nijenhuis in Heino, Overijssel en Nationaal Beeldenpark De Havixhorst in Schiphorst, Drenthe.

Tevens is de heer Claus betrokken geweest bij de ontwikkeling van de portretgalerij van de Raad van State in Den Haag. Hij vervaardigde voor deze galerij van Oranjevorsten de portretten van Willem van Oranje en Koning Willem-Alexander en heeft meegewerkt aan de uitwerking van het concept met de zes daartussen geplaatste beelden. In opdracht van de Raad van State heeft hij ook een dubbelportret van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vervaardigd.

Naast zijn vrije plastiek en portretten schiep de heer Claus ook een indrukwekkend aantal bijzonder fraaie en originele penningen (meer dan 350). Met zijn creatieve originaliteit staat hij vooraan in de kring van Nederlandse medailleurs. Zodoende mocht hij penningen vervaardigen voor instellingen die varieerden van de Nederlandsche Bank (diverse penningen) tot het Nederlands-Hervormde Synode en van de Raad van State tot het Hoogheemraadschap Rijnland, de Universiteiten van Leiden, Amsterdam en Rotterdam en de Algemene Rekenkamer.

Eric Claus is ook de maker van de bekendste Nederlandse toneelprijzen: de Louis d'Or en de Theo d'Or voor de beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol, de Arlecchino en Columbina voor de beste bijrollen en de Prosceniumprijs voor een wezenlijke bijdrage aan regie, decor, kostumering en dramaturgie.

De Pelgrimsdeuren in de Onze Lieve Vrouwe Toren / Lange Jan van Amersfoort (2014) vormen een hoogtepunt in Claus' gehele oeuvre. Ook hier manifesteert zich weer zijn groot gevoel voor plasticiteit, vindingrijkheid, innovatie en ambachtelijk vakmanschap.
Zij zijn tegelijkertijd een meesterstuk van Nederlandse beeldhouwkunst die de vergelijking kan doorstaan met befaamde bronzen deuren elders in Nederland en Europa.

De heer prof. Claus is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bron: gemeente Waterland / Wij danken Lucie van Vliet van de gemeente Waterland hartelijk voor het aanleveren van de beelden.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services