Het kloppend hart van Waterland
Live

KNRM Marken helpt collega's op Lauwersoog

Gepubliceerd: Donderdag 10 januari 2019 17:10

KNRM Marken helpt collega's op Lauwersoog

Foto: KNRM

De mannen van KNRM station Marken trokken naar Lauwersoog om hun collega's daar te helpen met het opruimen van de spullen uit de containers die het containerschip MSC Zoe in de Nieuwjaarsnacht verloor.

In de Nieuwjaarsnacht verloor het containerschip MSC Zoe in totaal 292 containers in de Noordzee toen het bij de Waddeneilanden de verkeerde zeeroute pakte. Een deel van de verloren lading spoelde aan op een aantal wadplaten, zoals de zandplaat Engelsmanplaat en bij het Rif van Schiermonnikoog. Vanwege de grote ecologische waarde van deze wadplaten gaf Rijkswaterstaat opdracht om op 4 januari een aantal wadplaten schoon te maken.

Heel veel vrijwilligers trokken naar de Waddeneilanden om te helpen met de schoonmaak. De boot naar Schiermonnikoog vervoerde bijna 1000 opruimers naar het eiland en er werden zelfs extra boten ingezet. Ook op Lauwersoog hielpen heel veel vrijwilligers mee. En ook de vrijwilligers van de KNRM waren actief. De KNRM Marken besloot om hun collega's uit Friesland te gaan helpen.

Over een afstand van een tiental kilometers lag het strand bezaaid met spullen. Veel spullen zijn afkomstig uit enkele containers. Het ging vooral om krukjes, zeeppompjes, ledlampen, schoenen, speelgoed en auto-onderdelen, maar ook matrassen, koelkasten en televisies spoelden aan. En in zee dreef ook erg veel piepschuim en plastic.


De KNRM was in eerste instantie op zee op zoek naar drijfafval, maar toen dat meeviel werd koers gezet naar de Engelsmanplaat om containers te legen. Dat bleek een onmogelijke opgave. Daarop zijn de mannen van de KNRM mee gaan helpen met het opruimen van de plaat. Ook voorzitter van de KNRM, burgemeester Kroon, hielp mee met het opruimen. Heel veel matrassen vol zand en water, koelkasten, schoenen en tassen en ook heel veel piepschuim. Na vele uren gingen zij, moe maar voldaan, weer richting Marken.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services