Het kloppend hart van Waterland
Live

Kijkhuisje van Sijtje Boes wordt Sijtje Boes Experience

Gepubliceerd: Zondag 19 juni 2022 13:22

Kijkhuisje van Sijtje Boes wordt Sijtje Boes Experience

Foto: Omroep PIM

Sijtje Boes, ook wel de ongekroonde (souvenir) Koningin van Marken genoemd, geboren op 27 oktober 1895 en overleden op 87-jarige leeftijd op 10 april 1983, heeft jarenlang een kijkhuisje gehad aan de haven van Marken, en dit huisje wordt binnenkort de ‘Sijtje Boes Experience’. Horeca ondernemers Erwin van der Meulen (Taverne ‘De Visscher’) en Erwin van Altena (Brasserie Restaurant ‘De Taanketel’) hebben op 15 juni het kijkhuisje gekocht.

Het huisje, gebouwd in 1924, heeft tot op heden niet alleen dienst gedaan als kijkhuisje, waar vele binnenlandse- en buitenlandse toeristen een bezoek aan hebben gebracht, Sijtje Boes woonde daar ook ‘gewoon’. Na haar dood in 1983 kwam het in handen van de erfgenamen, welke het van april tot oktober (ook) openstelden voor de toeristen. 

Afgelopen december besloten de erfgenamen het huisje te verkopen, omdat er geen opvolging meer was, maar bij voorkeur aan iemand die het in de originele staat zou behouden en voortzetten als kijkhuisje van Sijtje Boes, omdat het een stuk cultureel erfgoed van Marken is. Toen ‘Erwin & Erwin’ van dit voornemen hoorden, klopten ze bij de erfgenamen aan of zij het huisje konden overnemen. Ze overlegden hun plannen en ideeën, die niet alleen behoud van het kijkhuisje inhielden, maar ook uitbreiding naar het onderhuis en de bovenverdieping. De erfgenamen bleken heel enthousiast over hun plannen en voornemens en gingen akkoord met de aankoop door ‘Erwin & Erwin’. Bij notaris Abma Schreurs Notarissen in Volendam is vandaag de leveringsakte rond de klok van 16.00 uur gepasseerd, zoals dat officieel heet. 

De nieuwe eigenaren willen vele zaken in het huisje behouden en er een ‘Sijtje Boes Experience’ van maken. “Zodat toeristen het ‘Sijtje Boes gevoel’ kunnen ondervinden”, aldus Erwin & Erwin. Sijtje Boes sprak op haar manier vele buitenlandse talen, wat ze zichzelf had aangeleerd door de omgang met de toeristen en dat moet ook terugkomen in de Experience. In het onderhuis moet nog veel worden verbouwd, maar daar gaat de komende tijd hard aan gewerkt worden. 

Voor het ‘nieuwe’ kijkhuisje wordt reeds personeel gezocht, zodat het huisje binnenkort reeds kan worden getoond. De hoop is dat volgend jaar het onderhuis kan worden opengesteld.

Tekst en foto's: Pieter Pereboom / www.markernieuws.com

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services