Het kloppend hart van Waterland
Live

Kerststallententoonstelling en Kerststallenroute in Monnickendam

Gepubliceerd: Zaterdag 08 december 2018 16:21

Kerststallententoonstelling en Kerststallenroute in Monnickendam

Vanaf zondag 9 december is er, net als voorgaande jaren, weer een sfeervolle kerststallenroute door de oude binnenstad van Monnickendam. De route, een initiatief van Stichting Promotie Waterland in samenwerking met Rita van Bavel, voert dit jaar langs ruim 50 gevels en is gratis verkrijgbaar.

Rita van Bavel en haar man Henk barsten van de energie met hun Kerststallenverzameling. En niet alleen in de maand december speelt die energie op. In feite zijn ze er een groot deel van het jaar mee bezig.

Al weer voor de 12e keer is van 9 – 30 december hun verzameling te zien in de Rooms Katholieke kerk in Monnickendam. De zijkapel is al lang niet groot genoeg meer om alles te laten zien. Dus ook een deel van het kerkgebouw wordt gebruikt om alles mooi op te stellen en te laten zien aan het veelkoppige publiek.

Kerststallen verbeelden de geboorte van Christus en is ergens in de Middeleeuwen ontstaan. Mogelijk al in de 12e eeuw. Maar zo oud zijn de exemplaren van Rita en Henk niet. Meestal is er een stal, soms een grot, met daarin de hoofdrolspelers: het pasgeboren kind Jezus, moeder Maria en Vader Jozef. In een kribbe ligt het kind op een bedje van stro. Eromheen staan herders en zweven engelen, maar heel belangrijk zijn ook de dieren: de os, de ezel en een handvol schapen. Pas later in de tijd verschijnen de drie koningen op het toneel. Casper, Balthazar en Melchior. Zij symboliseren de drie (toen bekende) werelddelen.

Rita is al in 1974 begonnen met verzamelen toe zijn op een lagere school in Volendam werkte. Later stapte ze over naar een oecumenische school in Purmerend. En de collectie groeide en groeide. De Van Bavels verzamelden zelf door te kopen op markten en braderieën, maar ook werd door vrienden en bekenden in andere werelddelen rondgekeken naar mooie stallen. Zo komt Rita bijvoorbeeld ook aan mooie exemplaren uit Zuid Amerika. Veelal van steen en gips, maar ook hout en zelfs papier is het materiaal waarmee wordt gewerkt.

Deze expositie staat niet meer op zichzelf. Sinds 6 jaar is er in de binnenstad van Monnickendam namelijk ook een Kerststallenroute. Samen met SPW, winkeliers en particulieren wordt in de maand december een mooie route uitgezet. In etalages en huiskamers worden de kerststallen mooi zichtbaar gemaakt.

Toegang tot de kerk is gratis en bij de SPW op de Middendam kan een route worden gehaald.
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services