Het kloppend hart van Waterland
Live

Kerstboodschap burgemeester Marian van der Weele

Gepubliceerd: Donderdag 23 december 2021 16:00

Kerstboodschap burgemeester Marian van der Weele

Foto: Omroep PIM

Marian van der Weele, burgemeester van de gemeente Waterland, heeft voor de camera van Omroep PIM haar kersttoespraak opgenomen voor alle inwoners van Waterland.

De tekst luidt:

"Beste Waterlanders,

Het einde van het jaar nadert en de kerstdagen staan voor de deur. 2021 is in vele opzichten een jaar geweest van uitersten. Een jaar waarin alles open en weer dicht ging. 2021 is een jaar dat begon en helaas nu ook eindigt in een sluiting van de gelegenheden waar we in deze tijd graag naar toe gaan.

We gingen de goede kant op. Er werden maatregelen versoepeld en het werd weer drukker op straat. We hadden allemaal uitgekeken naar het normale leven, iedereen was er zo aan toe! We hadden het sociale leven echt enorm gemist, zo ook ikzelf. En toen ging het helaas toch weer mis. De besmettingen liepen razendsnel op, de ziekenhuizen raakten vol en toen was er ook nog eens een nieuwe virusvariant…

Toch heeft deze tijd mij ook veel inzicht gegeven. Zoals ik vorige week in mijn column schreef mocht ik met de burgemeesters uit de regio luisteren naar ‘Geluksprofessor’ Patrick van Hees. Hij vertelde ons dat geluk DOM is. DOM staat voor Doelen stellen en halen, Oplaadmomenten en Mensen ontmoeten. We worden gelukkiger naarmate we andere mensen zien, we dingen doen waar we energie van krijgen en we onszelf doelen stellen. En het klopt, als ik er net als u soms even doorheen zit, helpt het contact met andere mensen altijd. Even een praatje maken, horen hoe het met anderen gaat en we kunnen er weer even tegenaan.

2021 is ook het jaar waarin ik burgemeester werd van gemeente Waterland en verhuisde naar het mooie Monnickendam en waarin ik kennis heb mogen maken met de prachtige kernen van onze gemeente. Ik leerde mensen kennen onder blije maar ook droevige omstandigheden.

Eind vorige week bereikte ons het bericht dat ons zeer gewaardeerde gemeenteraadslid Hans de Jong is overleden. Hij heeft zich tot recentelijk nog steeds vol overgave voor zijn partij en het werk voor de VVD fractie ingezet. Ook in 2022 zou de heer De Jong lijststrekker van de VVD zijn geweest. Hij was vereerd met deze plek op de VVD lijst en verheugde zich op de komende raadsperiode. We zullen hem missen als voorzitter van de voorbereidende vergadering maar meer nog om de aimabele man die hij was.

Er is in dit afgelopen jaar veel gebeurd.

- Heftig was het schietincident in Broek in Waterland
- We namen in het college afscheid van wethouders Jelle Kaars en Marieke van Dijk en verwelkomden Theo van Eijk en Hendrik Boland als nieuwe wethouders.
- Ik liep een dag mee met de buitendienst
- We maakten waterland zwerfafval vrij
- En namen we afscheid van kinderburgemeester Bibi Meister
- Ook zijn we begonnen met het slopen van de leegstaande panden op het Galgeriet en is vorige week bekend geworden dat we van het ministerie 6,5 miljoen euro ontvangen voor versnelling van de woningbouw op het Galgeriet.
- We konden de gemeentelijke begroting voor 2022 weer sluitend maken
- Daarnaast werd dit jaar het project M’DAM aan de Pierebaan opgeleverd en jongeren woningen in Ilpendam
- We konden overeenstemming bereiken voor aankoop van de woningen aan de Hoogkamplaan op Marken, zodat er daar ook een mooie mix aan woningen tot stand kan komen.
- Tijdens de werkzaamheden aan het nieuwe gemaal onder de N247 is een unieke archeologische vondst gedaan, een middeleeuwse sluis.
- En brachten de honderden vrijwilligers in onze gemeenten in de tientallen verenigingen veel moois tot stand. De Broekerfeestweek, het Tuintonenfestival in Watergang, het dorpsfeest in Zuiderwoude en zoveel meer. Dat beloofd wat als we in 2023 weer de slag om de Zuiderzee kunnen herbeleven. De organisatie is in wording en kan uw hulp goed gebruiken.
- De vier vrijwillige brandweerkorpsen waren voor ons paraat en de politie gaf ons veiligheid als we die nodig hadden.
- En laten we niet vergeten dat we als gemeente en zorgorganisaties een enorme inzet plegen om hulp te bieden aan de mensen die dat nodig hebben, van jong tot oud.

Ik ben enorm trots dat we als waterlandse samenleving met elkaar zoveel moois tot stand brengen en we hiermee Waterland zo’n fijne plek maken om te leven.

Deze komende kerstdagen worden helaas anders dan we van voorgaande jaren gewend zijn. We hebben het advies gekregen om in de kerstperiode maar 4 mensen maximaal per dag op bezoek te krijgen. Ik merk dat dit gevoelens bij ons allemaal losmaakt, in Nederland, in Waterland maar ook in mijzelf. Frustratie dat we ons minder vrij kunnen bewegen en meelevend met de horecaondernemers en winkeleigenaren die alweer hun deuren moeten sluiten. We passen ons aan en maken er het beste van maar frustrerend is het.

Ondanks alle verschillende meningen, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, naar elkaars mening te blijven luisteren en elkaar te respecteren en veerkrachtig te blijven.

Juist in Waterland, waar ik zelf heb kunnen ervaren dat mensen naar elkaar omzien, elkaar groeten op straat en iets voor elkaar over hebben. Laten we de komende tijd zorg voor elkaar blijven houden. Ik wens u de komende weken tijd om op te laden, energie om doelen te verwezenlijken en mooie ontmoetingen. Ik hoop dat u ondanks de maatregelen, de kerstdagen toch op een veilige manier met uw dierbaren door kunt brengen.

Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2022"

Bron: Gemeente Waterland

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services