Het kloppend hart van Waterland
Live

Intentieovereenkomst ‘Integrale samenwerking cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ getekend door politie en burgemeesters

Gepubliceerd: Vrijdag 12 mei 2023 11:32

Intentieovereenkomst ‘Integrale samenwerking cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit’ getekend door politie en burgemeesters

Foto: Gemeente Purmerend

Eind april hebben politie Purmerend en de burgemeesters van de gemeenten Purmerend, Waterland, Edam-Volendam en Landsmeer een intentieovereenkomst getekend. Deze intentieovereenkomst vormt de basis voor een samenwerking op het gebied van digitale veiligheid. De gemeenten en politie trekken vanaf nu samen op in de preventieve aanpak van cybercrime en digitale criminaliteit.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vallen er sinds 2015 meer slachtoffers bij digitale vormen van criminaliteit, dan bij fysieke vormen. Inmiddels zijn dit al 2,5 keer zoveel slachtoffers. Waarschijnlijk ligt het aantal nog hoger, omdat vaak uit schaamte geen aangifte wordt gedaan. De politie en gemeenten hebben een gedeelde verantwoordelijkheid in de online veiligheid en de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit. Deze partijen pakken momenteel veel projecten zelfstandig op. Dit kan efficiënter door gebruik te maken van elkaars netwerk, kennis en ervaring.

De gemeenten en politie gaan de strijd daarom de komende jaren samen aan, efficiënt en daadkrachtig. De samenwerking wordt een jaar na ondertekening geëvalueerd.

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services