Het kloppend hart van Waterland
Live

Insectenhotel Zuidervestingtuin toch officieel geopend

Gepubliceerd: Dinsdag 07 juli 2020 11:01

Insectenhotel Zuidervestingtuin toch officieel geopend

Foto: Omroep PIM

Het insectenhotel in de Zuidervestingtuin is toch nog officieel geopend door Wethouder Astrid van de Weijenberg en kinderburgemeester Bibi Meister. De opening was uitgesteld vanwege de coronamaatregelen. De leerlingenraad van basisschool De Binnendijk die geholpen heeft bij het maken van het insectenhotel was bij de feestelijke onthulling aanwezig. Gastheer was Rik van Beijma van de vrijwilligersgroep Zuidervestingtuin (de tuin ligt op de hoek Bernhardlaan-Zuideinde tegen de vesting).

Insectenhotel
Het streven is om de variatie aan kleurrijke inheemse planten en daarmee de biodiversiteit in de tuin, zo groot mogelijk te maken. Een soort ‘mini-botanische tuin’. Het insectenhotel biedt een plek voor de inmiddels vele insecten zoals bijen en vlinders. De leerlingenraad van basisschool De Binnendijk organiseert jaarlijks een inzameling voor een goed doel en ditmaal kozen ze voor het insectenhotel in de Zuidervestingtuin. De kinderen hebben meegewerkt aan het binnenwerk van het insectenhuis. Daarvoor werden dennenappels verzameld, hout gezaagd, gaatjes geboord, riet gesneden en geschilderd met insectenvriendelijke verf.

Wethouder Astrid van de Weijenberg (beheer openbaar gebied): “Ik vind de Zuidervestingtuin een goed voorbeeld van wat vrijwilligers allemaal kunnen bereiken. Ik ben dan ook erg blij met hen, met de leerlingen van de Binnendijk en natuurlijk met het resultaat. De Zuidervestingtuin past goed in de groenvisie van de gemeente waarbij we streven naar meer kwaliteitsgroen, het verbeteren van het groenonderhoud en meer biodiversiteit.”

Kinderburgemeester Bibi Meister: “Dit was mijn eerste officiële opening als kinderburgemeester en ik ben erg blij dat ik na maanden wachten nu, met mijn burgemeestersketen om, het insectenhotel kon onthullen. Ik was wel zenuwachtig maar ik vond het ook hartstikke leuk om te doen. Ik hoop dat ik nog veel openingen mag doen.”

Vrijwilligers Zuidervestingtuin
Begin 2019 werd een vrijwilligersgroep opgericht om het verwaarloosde bosje naast de Joodse begraafplaats (tussen de rotonde en de Vesting) in Monnickendam op te knappen. Het oude asfalt is vervangen door klinkers, er kwam een extra trap, de oude trap is hersteld en er is onderbegroeiing verwijderd zodat er meer licht en lucht in het bosje komt. De gemeente heeft inheemse planten geschonken en de tuin ziet er nu al prachtig uit, er zijn vlinders te zien en vogels maken gebruik van de vogelkastjes die zijn opgehangen (en beschilderd) door de dagopvang van Philadelphia in Het Weeshuis). Sinds kort onderhoudt de werkgroep ook de Joodse begraafplaats. Neem contact op met Rik van Beijma telefoonnummer 06 12 43 00 47 als u meer wilt weten over de vrijwilligersgroep. 

 

Bron: Gemeente Waterland

 

 
Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services