Het kloppend hart van Waterland
Live

In de maand van filosofie naar Catharina Reynolds

Gepubliceerd: Zaterdag 24 april 2021 19:21

In de maand van filosofie naar Catharina Reynolds

Foto: Omroep PIM

April is de maand van de filosofie en binnen onze gemeente woont de veelzijdige Catharina Reynolds. Zij is behalve journaliste, ook schrijfster, schilderes en filosofe. Ze heeft haar schilderijen in een galerie aan huis, de voormalige bakkerij van Gutter.

PIM’s interview startte voor haar uitgebreide boekenkast met filosofische boeken. We zaten aan tafel waar ze pre-coronatijd haar cliënten spreekt. Ze is is nl ook nog psychiater maar dan op filosofische leest. Ze hanteert daarbij de Socrates-wijze. Socrates was de eerste filosoof. Heel bescheiden en ging de markt op met een lamp om vragen te stellen. Waarbij hoe meer je vraagt en denkt te weten, hoe meer informatie er eigenlijk is en hoe weinig je ergens iets van af blijkt te weten (dit is de korte versie).

Op naar de volgende plek in huis, het atelier. Mooi licht vanaf het dakraam op de schilderijen langs de muur. Veel kleur, valt op. En grote doeken met vlakken en lijnen. Ook mensen maar niet met een duidelijk gezicht, abstracte vormen. Eén schilderij staat nog op de ezel en is bijna af. Catharina vertelt dat ze juist in deze coronatijd veel schildert. Ze schildert niet iets na, maar het komt als vanzelf. En soms schildert ze het over, als het niet bevalt. En soms zet ze er tekst op, als ze dat zo aanvoelt als het schilderij af is.

Ze heeft op de middelbare school wel schilderles gehad maar erna niet meer. Ze wilde wel maar haar vader vond studeren voor haar als meisje niet nodig. Ze zou vast trouwen. Ze rolde in het journalistieke vak, als freelancer. En om een betere journalist te worden pakte ze dus op latere leeftijd de studie filosofie op en later kwam dus het schilderen. En succesvol want ze exposeert op diverse plaatsen in Nederland en ver buiten de grenzen.

Een andere kant van haar is het schrijven. Er staan diverse romans op haar naam. Ze geeft ze uit in eigen beheer met, bijna vanzelfsprekend, haar eigen ontworpen omslagen. Veel speelt zich af in Spanje, waar ze graag komt. Haar laatste boek is een reis van een vrouw die contact met haar vader was verloren tot hij haar een bericht stuurde vanuit Spanje om hem terug naar Haarlem te brengen. Onderweg leren ze elkaar opnieuw kennen.

Wat brengt de toekomst? Een andere passie? In elk geval blijft het schilderen en hoopt ze met zovelen dat ze binnenkort weer kan exposeren.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services