Het kloppend hart van Waterland
Live

IJszeilen weer voorbij, maar gelukkig hebben we de beelden nog

Gepubliceerd: Maandag 15 februari 2021 19:42

IJszeilen weer voorbij, maar gelukkig hebben we de beelden nog

Foto: Klaas Visser

Het was al weer enige jaren geleden dat de ijszeilers over een dichtgevroren Gouwzee konden varen, maar de afgelopen paar dagen hebben veel mensen weer kunnen genieten van dit prachtige schouwspel. En nu de dooi dan weer is ingezet, zijn we dolblij dat we nog kunnen nagenieten met prachtige beelden.

Toen begin vorige week de temperaturen al een aantal dagen onder het vriespunt waren geweest en er nog meer dagen van strenge vorst in het vooruitzicht lagen, besloot de Stichting IJsschuiten Gouwzee om de ijsschuiten van hun vaste plek op de zolder bij Leguit en Roos te halen, en naar het Hemmeland te brengen. Daar werden de soms meer dan 100 jaar oude schuiten in elkaar gezet en was het wachten op dik genoeg ijs om te zeilen.

De strenge oostenwind van de dagen ervoor had er helaas voor gezorgd dat de Gouwzee niet mooi vlak dichtgevroren was, maar vol zat met hobbels. Al die hobbels zorgden er tegelijkertijd wel voor dat er niet geschaatst kon worden op de Gouwzee, dus de uit alle windhoeken naar Monnickendam afgereisde ijszeilers hadden heerlijk vrij spel op de prachtige ijsvlakte.

Vanaf donderdag werd er gezeild. En het prachtige schouwspel op de Gouwzee was in deze rare coronatijden voor heel veel mensen een heerlijk uitje. Niet alleen veel Waterlanders, maar ook mensen van buiten Waterland trokken naar Monnickendam om dit van dichtbij te kunnen bekijken. En een enkele gelukkige mocht zelfs een ritje mee met een ijsschuit. Een onvergetelijke ervaring.

Ook Omroep PIM was natuurlijk op de Gouwzee aanwezig. En nu de dooi is ingezet, is het nu tijd om na te genieten van de prachtige beelden die we van het ijszeilen hebben gemaakt. Elke dag om 10.00, 14.00, 19.00 en 23.00 uur bij PIM!


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services