Het kloppend hart van Waterland
Live

IJsschuit 'De Prins van Oranje' viert 150e verjaardag

Gepubliceerd: Zaterdag 13 februari 2021 17:25

IJsschuit 'De Prins van Oranje' viert 150e verjaardag

Foto: Omroep PIM

Terwijl de ijszeilers vandaag volop op de Gouwzee aan het zeilen zijn, willen we er toch graag even eentje in het bijzonder uitlichten: de jarige "Prins van Oranje".

Afgelopen woensdag filmden we nog in de hal waar de ijsschuiten door het jaar heen liggen, maar vandaag gingen de ijszeilers massaal het ijs op. Wat een fraai gezicht al die schuiten bij elkaar. Daar ligt echt een stuk historie. En een grote variatie, want er zijn geen twee ijszeilers hetzelfde. Van superlichte eenpersoonsschuitjes tot familiebootjes. 

Een ervan lichten we er even specifiek uit omdat hij jarig is, de Prins van Oranje uit 1871. 150 jaar oud en wat ziet hij er mooi uit. "De zeilen zijn wel iets jonger", vertelt eigenaar en schipper Peter Hoins. De boot behoort sinds 1942 tot de familie Middelbeek die hem kocht voor 50 gulden. De heer Cor Middelbeek is de opa van de vrouw van Peter. In 1973 ging hij over naar de vader van Joke Middelbeek en Joke heeft de boot in 1997 geschonken aan de Vereniging IJsschuiten Gouwzee. Peter is ook een zeiler en onderhoudt de boot nu. 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services