Het kloppend hart van Waterland
Live

Iets drukkere jaarwisseling met toch vuurwerkoverlast

Gepubliceerd: Zaterdag 01 januari 2022 13:07

Iets drukkere jaarwisseling met toch vuurwerkoverlast

Foto: Veiligheidsregio

De jaarwisseling in Zaanstreek-Waterland is voor de brandweer, ambulancedienst en politie iets drukker geweest dan vorig jaar, maar er zijn geen grote incidenten geweest. Vergeleken met de jaren daarvoor zijn er ook deze jaarwisseling met beperkende coronamaatregelen minder incidenten geweest. Wel was er ondanks het landelijk vuurwerkverbod veel vuurwerkoverlast en zijn er mensen gewond geraakt door vuurwerk. In de gemeente Waterland werd 3 keer een beroep gedaan op de brandweer, en waren er 2 ambulanceritten.

Volgens de politie was het vooral onrustig in Volendam en Zaandam. Zo keerden in de middag tientallen jongeren in Volendam zich tegen de politie waarbij er met vuurwerk naar agenten werd gegooid. Twee politiemensen doen tegen deze persoon aangifte van zware mishandeling. Ook in Zaandam zijn politiemensen regelmatig bekogeld met (zwaar) vuurwerk. Daarnaast heeft de politie in Zaanstreek-Waterland te maken gehad met meerdere vechtpartijen en is in Westknollendam een groot feest in een loods beëindigd. 

Er is 56 keer een beroep gedaan op de brandweer, tegen 39 incidenten tijdens de vorige jaarwisseling. Het zwaartepunt lag hierbij op buiten- en containerbrandjes. Er waren drie branden in of bij woningen als gevolg van het afsteken van vuurwerk. 

In Zaanstreek-Waterland waren er in totaal 75 ambulanceritten, tegen 53 ritten vorig jaar. De ambulance heeft vijf mensen - onder wie drie kinderen - met vuurwerkverwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens de ritten is er één incident van agressie tegen ambulancepersoneel gemeld. Dit betrof een incident in gemeente Waterland. 

Er zijn geen incidenten met betrekking tot geweld tegen brandweermensen gemeld. Alleen heeft de politie op oudejaarsavond uit voorzorg brandweerpersoneel ondersteuning gegeven in de Zaanse wijk Poelenburg waar een ietwat dreigende situatie ontstond.

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services