Het kloppend hart van Waterland
Live

Hoe houden de dijken het met mooi zonnig en droog weer?

Gepubliceerd: Vrijdag 16 augustus 2019 12:20

Hoe houden de dijken het met mooi zonnig en droog weer?

Er verschijnen berichten op internet over droge dijken met scheuringen door de droogte. Hoe is dat bij ons in de omgeving, houden we droge voeten? Omroep PIM ging op onderzoek uit. 

Eerst in de buurt, in Katwoude is tenslotte het Hoogheemraadschap tijdelijk gevestigd. Hier hoorden we dat zij inderdaad de dijken controleren op droogte. Met name de dijken op het vasteland, dus de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Deze zijn nat genoeg en er is geen reden tot zorg.

Voor de Markerdijk werden we verwezen naar Rijkswaterstaat. Na een belletje hoorden we van de woordvoerder Kelly Elfrink dat inderdaad de dijk om Marken, net zoals vorig jaar, geïnspecteerd is op de aanwezigheid van droogtescheuren. Dit doen ze in verband met het neerslagtekort in de zomer. Waterkeringsdeskundigen hebben de kleidijk geïnspecteerd en metingen verricht. Tijdens de inspectie zijn op de zuidelijke en westelijke dijk scheuren geconstateerd en met witte verf gemarkeerd. Op woensdag 14 augustus start Rijkswaterstaat met het repareren van een twintigtal scheuren. “Dit doen we door ze te vullen met een grondmengsel van zand, turf en teelaarde. De scheuren zijn niet direct alarmerend maar worden preventief gedicht,” aldus Kelly Elfrink van Rijkswaterstaat.

Gedurende de komende weken zal er om de week een nieuwe inspectie gedaan worden om de staat van de dijk goed in beeld te houden.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services