Het kloppend hart van Waterland
Live

Het plukken is begonnen: vanaf vrijdag weer appeltaart uit de streek!

Gepubliceerd: Dinsdag 16 oktober 2018 15:17

Het plukken is begonnen: vanaf vrijdag weer appeltaart uit de streek!

Foto: Bakkerij Kees Gutter

Het is een drukte van jewelste in de Beemster. In de boomgaard van Eerlijk & Heerlijk worden sinds 15 oktober razendsnel kistjes gevuld met heerlijk blozende appeltjes. En dat betekent dat ze binnen een week de weg vinden naar de winkels van Bakkerij Kees Gutter, verwerkt tot de lekkerste appeltaarten en appelflappen!

De bakkers van Kees beseffen heus wel dat er niet zulke rijen voor de winkels komen te staan als bij de lancering van de nieuwe telefoon van die Amerikaanse ‘appel’ producent, maar de appeltaarten en appelflappen met frisse appeltjes uit eigen streek zijn wél meer dan het omrijden waard.

Bijzonder
Deze taarten en flappen zijn een echt seizoensproduct volgens Greetje Gutter: ‘We willen alleen de beste appeltjes voor deze lekkernijen en die halen we uit de Beemster, zodat het een echt streekproduct is. Dat betekent automatisch dat ze, net als onze aardbeiensloffen, niet het hele jaar voorradig zijn. Een goed en eerlijk ingrediënt uit de directe omgeving zorgt er niet alleen voor dat onze producten nog lekkerder zijn, maar maakt ook dat we ze binnen een paar dagen na het plukken al in onze winkels kunnen verkopen. Verser dan dit bestaat niet!’

Handwerk
Nadat de appels geplukt zijn, is het Kees Gutter himself die de appels naar Stichting Philadelphia brengt in het Weeshuis, waar ze met liefde worden geschild, ontdaan van klokkenhuis en in kleine stukjes gesneden. Zodra de appels klaar zijn brengt Kees ze direct naar de bakkerij, waar de ambachtelijke bakkers hun kunstje doen. En die weten wel wat lekker is! Ze worden in de nachtelijke uren verwerkt in de lekkerste appeltaarten en appelflappen. Door de kwaliteit van de appels én de snelle verwerking kunnen de appels puur natuur, zonder toevoegingen tegen verkleuring, aan het eindproduct worden toegevoegd.

Vanaf vrijdag in de winkel
En zo kan het dat de appels die maandag nog aan de boom hingen, vrijdag al in verlekkerde vorm in de winkels van de bakker van Waterlands liggen. De meisjes van Kees bakken ze daar ter plekke af, zodat ze écht verser dan vers zijn. En u? U kunt rustig uitslapen en daarna naar de winkel gaan voor zo’n ambachtelijk hoogstandje. Want bakkers begrijpen als geen ander dat u `s nachts liever niet in de rij staat, maar lekker wilt slapen.

Over Kees Gutter
Kees Gutter (www.keesgutter.nl) is al 58 jaar dè Waterlandse bakker met 7 vestigingen in Monnickendam, Purmerend, Volendam en Amsterdam en meerdere verkooppunten in groot Waterland. Brood en banket kan ook besteld worden in de webwinkel op www.broodonline.nl.

Bron: Bakkerij Kees Gutter

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services