Het kloppend hart van Waterland
Live

Het carillon van de Speeltoren kan weer 50 jaar mee

Gepubliceerd: Zaterdag 11 maart 2017 16:49

Het carillon van de Speeltoren kan weer 50 jaar mee

Het oudst bespeelbare carillon ter wereld, gebouwd in 1596, kan er weer even tegen. De gemeente Waterland, eigenaar van de Speeltoren, heeft het carillon laten restaureren. En op vrijdag 10 maart werd het carillon feestelijk in gebruik genomen.

Het oudst bespeelbare carillon ter wereld, gebouwd in 1596, kan er weer even tegen. De gemeente Waterland, eigenaar van de Speeltoren, heeft het carillon laten restaureren. En op vrijdag 10 maart werd

Voor zo een restauratie komt maar één bedrijf in aanmerking, en dat is Royal Eijsbouts in Asten. Alleen zij hebben de expertise in huis om dat werk goed uit te voeren. Al in 2015 heeft het bedrijf het mechanisme uit elkaar gehaald, door een dakvenster via het museum naar beneden getakeld, en vervoerd naar Asten in Brabant. Na 50 jaar was het carillon, vooral het mechanische deel, toe aan een grondige restauratie. En na de geslaagde restauratie is eind 2016 de omgekeerde werkwijze toegepast, en nu zit alles weer op zijn plaats.

Misschien hebben de mensen in Monnickendam het helemaal niet gemerkt, want het carillon kon wel bespeeld worden. Beiaardier Henk Verhoef deed dat ook elke zaterdagmorgen. Maar door het ontbreken van het carillon waren bijvoorbeeld al die tijd de ronddraaiende paardjes en de Faam niet te zien. Om dat goed te kunnen bekijken moet je enige afstand nemen van de Speeltoren.

De gemeente Waterland verzorgde op vrijdagmiddag 10 maart de heropening van het gerestaureerde carillon. Met een receptie en toespraken voor genodigden. Eind maart kunnen alle inwoners van Waterland weer het mechanisme van het carillon bewonderen op de 4e verdieping van het museum de Speeltoren. Daarvandaan kun je in de toren komen, en ook via een webcam kun je zien hoe het mechanisme werkt. Het is niet alleen leuk voor techneuten, voor alle bezoekers is het meer dan de moeite waard. De speeltrommel, de hamertjes en de radertjes, alles kun je in vol bedrijf zien.

Beiaardier Henk Verhoef speelt er weer op los. Voor de kritische luisteraar: Henk speelt niet vals, het carillon is vals. Dat was zo en dat is ook zo gebleven.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services