Het kloppend hart van Waterland
Live

Herdenken in tijden van oorlog: Remembrance Day

Gepubliceerd: Dinsdag 14 november 2023 16:36

Herdenken in tijden van oorlog: Remembrance Day

Foto: Omroep PIM

Op 12 november was het Remembrance Day, waarop vooral landen in de Gemenebest de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen erna herdenken. In Monnickendam zijn er 15 geallieerde RAF-vliegers (Engelsen) tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen die zich hadden ingezet voor onze bevrijding en daarom is er elk jaar niet alleen op 4 mei maar ook op de zondag die het dichtst bij 11 november ligt, een herdenking. Er waren dit jaar ongeveer 90 mensen bij het Propellermonument.

Frank van der Streek, voorzitter van het Herdenkingscomité noemde alle namen van deze 15 gevallenen voluit en hoe oud ze waren geworden. De jongste was 20 en de oudste 32 jaar, en van een man is geen leeftijd bekend.

De Engelse inwoonster Amanda Beckers las het gedicht 'In Flanders Fields’ voor (where poppy’s grow, vandaar de naam Poppy Day voor Remembrance day). Burgemeester Marian van der Weele hield een toespraak en kinderburgemeester Bo Weeting had een gedicht over de klaproos (poppy). Traditiegetrouw is er ook elk jaar iemand van het Britse Consulaat of uit het Engelse leger bij en dit jaar was dat John Cairns, een Schotse sergeant van de Royal Marines. Hij voelde grote empathie voor de mensen die in oorlogen zijn omgekomen en het verdriet van hun families.

Dominee van de marine Fred Omvlee sloeg een brug van de Grote Oorlog (WOI) naar de huidige tijd waarin er veel oorlogsslachtoffers zijn in Oekraïne, Israël en Gaza. “We zijn allemaal mensen en soms staan we vijandig tegenover elkaar, maar ooit zullen we samen verder moeten gaan.”

Na de twee minuten stilte volgde de taptoe, samenzang van de volksliederen van Groot-Brittannië en Nederland en het leggen van de kransen. Olympia/Con Brio verzorgde de taptoe en begeleidde de samenzang.

We moeten blijven herdenken, lest we forget.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services