Het kloppend hart van Waterland
Live

Harry Neijs bij Kerkplein Waterland; westerlingen als huisarts in Kenia

Gepubliceerd: Zaterdag 23 februari 2019 19:59

Harry Neijs bij Kerkplein Waterland; westerlingen als huisarts in Kenia

De avond van Kerkplein Waterland stond dit keer in het teken van het werk dat oud-huisarts Harry Neijs elk jaar samen met zijn vrouw in Kenia doet.

Kerkplein Waterland organiseert een aantal maal per maand een avond in de Lutherse kerk in Monnickendam. "De programmering is heel breed ", vertelt Eugène Baljet namens de organisatie, "het gaat vooral om ontmoetingen".

Deze avond komt een mooie presentatie aan de orde over het vrijwilligerswerk van Harry en Nel Neijs in Kenia. De oud-huisarts reist eens per jaar met zijn vrouw voor een periode van 7 weken naar het platteland van Kenia. De medische inzet van het echtpaar, samen met lokale mensen, is een aanvulling op de schaarse kennis in afgelegen gebieden.

Rotary Zweden is de organisator en tevens de sponsor. Rotary zorgt voor een groep artsen die elk 7 weken ter plaatse werken. Zo het gehele jaar rond. En eens per jaar gaat de familie Neijs hun deel doen.

Een klein lokaal team bestaande uit een verpleegkundige, laborant en een apothekersassistent is de stabiele factor. Zij worden aangevuld met een chauffeur en een tolk, en zo reizen zij in hun regio langs de dorpen. Elke werkdag één dorp, en vijf dorpen in een week. De auto is daarbij een optelsom van transport, kliniek en laboratorium. Ter plaatse wordt gebruik gemaakt van een school of een kerk. Op het platteland is weinig medische voorziening aanwezig en dit is waarop de mensen zijn aangewezen.

 

Het werk bestaat uit het behandelen van gewone aandoeningen; malaria, tbc, huidaandoeningen, brandwonden, zwangerschapsbegeleiding en soms ook voorlichting. De werkomstandigheden zijn moeilijk, want er is niet altijd elektriciteit en schoon water, maar de voldoening is daarentegen groot vanwege de meestal blije mensen.

Met beelden van hun omstandigheden en een onderhoudende verteltrant boeiden Harry en Nel de 30 aanwezigen. En de beelden... tja, beelden zeggen soms meer dan woorden.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services