Het kloppend hart van Waterland
Live

Grote manifestatie van de chartervaart voor een noodfonds

Gepubliceerd: Woensdag 17 juni 2020 13:23

Grote manifestatie van de chartervaart voor een noodfonds

Op dinsdag 9 juni 2020 vond een manifestatie plaats van 150 charterschepen bij het Eiland Pampus. 17 gemeentes, waaronder Waterland, hadden in een brief aan de regering verzocht om de vloot, die door Corona in zwaar weer verkeert, te ondersteunen.

Na vragen van drie CDA Kamerleden aan de Ministers van Engelshoven en Wiebes wordt er aandacht aan besteed, het resultaat is nog onbekend. Blijft de vloot van rond 400 traditionele charterschepen onder Nederlandse vlag behouden? Wordt dit bestaande cultureel erfgoed gered voor Nederland?

BBZ, de Vereniging voor Beroepschartervaart, is sinds de oprichting in 1979 dé brancheorganisatie voor de Nederlandse chartervaart. Sicko Heldoorn, huidig waarnemend burgemeester van Waterland, is de voorzitter van BBZ. In de brief van de BBZ aan de minister valt te lezen: "Geen land ter wereld heeft zo’n grote nog operationele historische vloot en in tegenstelling tot andere landen worden de schepen in Nederland niet gesubsidieerd, maar varen zij ‘commercieel’. In de zomermaanden wordt er met betalende passagiers gevaren en de wintermaanden zijn voor onderhoud aan het schip, veiligheidskeuringen en trainingen van de bemanning. De jaaromzet van de sector is ongeveer 65 miljoen euro. Dat model van zelf de broek ophouden werkte goed, tot de Corona-uitbraak. Maar als een ondernemer nu door de crisis failliet gaat, komt ook ons behoudsmodel ten val en zullen er schepen voor altijd verdwijnen. De angst is er ook voor een kettingreactie. Met een gedecimeerde vloot zullen ook de Nederlandse havens aan aantrekkingskracht inboeten; de toeristische activiteit neemt af, toeleveranciers, vakopleidingen, gespecialiseerde werven en ambachtslieden worden ineens ontzettend kwetsbaar.”

Ook in Monnickendam voeren de schepen van de Bruine Vloot uit. Een prachtig gezicht, het leek wel Sail zei een omstander. Omroep PIM voer mee met De Gouwzee en sprak diverse betrokkenen over de noodzaak van een noodfonds. En naast eigen beelden aan boord en vanaf het Paard van Marken Heeft PIM ook de rechten gekregen om de dronebeelden te gebruiken van Skydrone Sloten.

De vloot lag ‘voor Pampus’ en heeft daar de noodklok geluid die hopelijk te horen was op het vaste land en vooral in Den Haag en de betrokken gemeenten.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services