Het kloppend hart van Waterland
Live

Goedbezochte themaochtend “Zelfstandig blijven: Veranderingen in de zorg”

Gepubliceerd: Zondag 09 april 2017 11:46

Goedbezochte themaochtend “Zelfstandig blijven: Veranderingen in de zorg”

Op donderdag 6 april organiseerde de SGOM (Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk Monnickendam) een themaochtend in het Weeshuis over de veranderingen in de zorg. Er was een aantal sprekers uitgenodigd om hierover hun zegje te doen.

Allereerst kwam wethouder Jacob Kes aan het woord. Hij vertelde dat het met de zorg redelijk goed gesteld is in Waterland. Er zijn weinig klachten. Als er geld overblijft, wordt dat niet meegenomen naar het volgende jaar, maar blijft besteedbaar binnen de zorg. Als dat niet nodig blijkt, vloeit het geld terug “in de grote pot”. Het volgende jaar wordt er dan niet gekort op het zorgbudget. Er is genoeg huishoudelijke hulp. Er wordt gekeken naar welke hulp echt nodig is, in plaats van toekenning van een aantal uren. De wethouder is heel tevreden met de goede samenwerking met de wijkverpleging, huisartsen, e.d.

De vertegenwoordiger van de woningcorporaties Intermaris en Wooncompagnie zei dat nu nog niet actief oudere huurders worden benaderd met de vraag of zij misschien behoefte hebben aan een andere woning (bijvoorbeeld alles gelijkvloers). Maar dat gaat in de toekomst wel gebeuren. Krijg je via een woonurgentie een woning aangeboden, dan kan dat in heel de gemeente zijn, dus niet altijd in de kern waar je nu woont.

De vertegenwoordiger van de wijkverpleging benadrukte de goede samenwerking tussen de collega’s van de Zorgcirkel, Evean en Buurtzorg. De thuiszorg wordt betaald via de zorgverzekering. De wijkverpleegkundige indiceert zelf of er zorg nodig is. Zij voert ook preventie gesprekken: “Wat is er nodig om u zo goed mogelijk thuis te laten wonen?” Deze gesprekken zijn nu nog gratis. Voor mantelzorgers die overbelast dreigen te raken, is er de mogelijkheid van respijtzorg. Zo kan in bepaalde gevallen degene die zorg nodig heeft een paar dagen in een Zorghotel opgenomen worden, zodat de mantelzorger even kan bijkomen.

Dit is een zeer beknopte weergave van wat er zoal besproken is. Het was een heel geanimeerde ochtend. Misschien een goed idee om een volgende keer ook eens te komen luisteren? U wordt er altijd wijzer van.

Bron: Nico Oussoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services