Het kloppend hart van Waterland
Live

Fusie of illusie? Drukbezochte discussieavond over bestuurlijke toekomst van Waterland

Gepubliceerd: Dinsdag 18 april 2017 14:35

Fusie of illusie? Drukbezochte discussieavond over bestuurlijke toekomst van Waterland

De door D66 in de Koperen Vis georganiseerde discussieavond over de bestuurlijke toekomst van Waterland trok veel bezoekers. Met duidelijke voor- en tegenstanders.

In Nederland zijn (ambtelijke) fusies en samenwerkingsverbanden tussen gemeenten aan de orde van de dag. Zo is nog niet zo lang geleden de gemeente Edam-Volendam met Zeevang en Oosthuizen gefuseerd en ook in Landsmeer woedt een discussie over fusie of samenwerkingsverband met buurgemeenten. In de gemeente Waterland, met ruim 17.000 inwoners, wordt de discussie over onze bestuurlijke toekomst af en toe gevoerd, maar zijn de meeste partijen tegen enige vorm van fusie.

Volgens D66 is deze discussie wel zinvol en nodig. Daarom organiseerden zij een discussieavond in de Koperen Vis over dit onderwerp. Het doel van de avond is om de discussie hierover te starten. Kan Waterland zelfstandig blijven of is het slim om een fusie of samenwerkingsvorm aan te gaan met buurgemeenten? Redenen voor een fusie die opgeld doen zijn dat de kwaliteit van de dienstverlening zou verbeteren en dat de kosten worden teruggedrongen. Gemeenten hebben en krijgen in de toekomst nieuwe taken met andere budgetten. Ook de complexiteit zou vragen om een competente, robuuste organisatie. Is een fusie met buurgemeenten wel de oplossing? De genoemde voordelen hebben zich lang niet altijd bewezen en dan zijn er nog nadelen te bedenken als minder vertegenwoordiging van kernen, minder politieke participatie en de burger zou verder van het bestuur komen te staan.

Op de avond kwamen beide partijen aan het woord. Prof. mr. W.C.T.F de Zeeuw, praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling, een voorstander en drs. P.J. van Mourik MSc MA, directeur Stichting De regisserende Gemeente geen voorstander van fusies. Gespreksleider was de burgemeester van Koggenland R. Posthumus. De discussie was heftig tussen de voor- en tegenstanders en aan het einde van de boeiende avond waren beide partijen nog niet bij elkaar gekomen.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services