Het kloppend hart van Waterland
Live

Fietsburgemeester van Amsterdam en Vervoerregio zoeken hulp van jongeren

Gepubliceerd: Dinsdag 01 september 2020 13:47

Fietsburgemeester van Amsterdam en Vervoerregio zoeken hulp van jongeren

Foto: Vervoerregio Amsterdam

De fiets kan een simpele maar effectieve oplossing zijn voor grote en complexe vraagstukken. Maar hoe benut je het potentieel van de fiets nu het beste? Voor een antwoord op deze vraag wendt de Fietsburgemeester van Amsterdam Katelijne Boerma zich tot de jeugd.

In haar zoektocht naar antwoorden heeft Boerma een creatieve uitdaging georganiseerd: de Bicycle Mayor Challenge 2020. Met deze challenge daagt ze middelbare scholieren in de regio Amsterdam uit om mee te denken over hoe de fiets een oplossing kan zijn voor grote thema’s zoals klimaatverandering, sociale ongelijkheid, toegankelijkheid en natuurlijk Corona. De Vervoerregio Amsterdam is partner in de challenge. Vervoerregio Amsterdam werkt aan een regio van Volendam tot aan Aalsmeer, van Amsterdam tot Haarlemmermeer waar reizigers vlot, comfortabel en veilig hun bestemming bereiken. “Het potentieel van de fiets kan vast nog verder benut worden, wij zijn erg benieuwd naar de leuke en creatieve oplossingen die jongeren aandragen”, aldus Thea de Vries, secretaris directeur van de Vervoerregio.

Vanaf 1 september worden op instagram (@bicyclemayorchallenge) en op middelbare scholen in zes weken tijd zes thematische challenges gelanceerd, waarin elke week een ander thema wordt belicht. Iedere week worden de drie beste, leukste en meest creatieve ideeën geselecteerd en tot weekwinnaars uitgeroepen. Dit kunnen serieuze maar ook heel creatieve of grappige ideeën zijn. Belangrijk is dat de oplossing iets vertelt over hoe jongeren de wereld om hen heen graag zien. “Jongeren weten immers zelf heel goed hoe hun stad/dorp fijner en veiliger kan worden”, aldus Boerma.

Aan het einde van de challenge wordt uit alle weekwinnaars één iemand tot overall winnaar van de Bicycle Mayor Challenge gekozen. Dit gebeurt aan de hand van een publieke online stemming en een oordeel van een officiële jury. De winnaar krijgt op 18 november een prijs van dagelijks bestuur lid Gerard Slegers, wethouder in Zaandam. We gaan naar de potentie van het idee, en doet de Vervoerregio haar best het idee in pilotvorm uit te voeren.

Als kers op de taart maken alle deelnemers aan de challenge kans om uitgeroepen te worden tot Junior Fietsburgemeester van hun gemeente - zo kunnen ze in de toekomst de Fietsburgemeester helpen om de wereld een stuk beter te maken; te beginnen in hun eigen omgeving. Ook de aankondiging van de Junior Fietsburgemeesters van de betrokken gemeenten zullen op 18 november worden aangekondigd.

Voor meer informatie over de Bicycle Mayor Challenge kijk op: www.bicyclemayorchallenge.nl 

 

Bron: Vervoerregio Amsterdam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services