Het kloppend hart van Waterland
Live

Extra tegemoetkoming voor inwoners met plotselinge inkomensdaling

Gepubliceerd: Vrijdag 05 maart 2021 15:30

Extra tegemoetkoming voor inwoners met plotselinge inkomensdaling

Foto: Gemeente Waterland

Inwoners die door corona een groot deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen een extra tegemoetkoming van de gemeente krijgen. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is speciaal voor inwoners die door een plotselinge en onverwachte terugval in het inkomen van meer dan 25% en noodzakelijke kosten zoals huur, hypotheek of de energierekening niet meer kunnen betalen.

De tegemoetkoming is tot 31 juli aan te vragen en kan met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2021. Voorwaarde voor de terugwerkende kracht is dat de aanvraag voor 1 april 2021 is ingediend.

Noodzakelijke tegemoetkoming
Deze tijdelijke financiële tegemoetkoming is een initiatief van het Rijk en wordt door de gemeenten uitgevoerd.. Het college van burgemeester en wethouders vindt de financiële tegemoetkoming noodzaak. 'De coronacrisis duurt nu al bijna een jaar. Veel inwoners voelen dit in hun portemonnee. Met deze regeling kunnen we ze financieel tegemoetkomen in de woonkosten die gewoon doorlopen. Ook kunnen we hiermee schulden helpen voorkomen. Dat geeft rust en hierdoor kunnen ze energie steken in het weer op peil krijgen van hun inkomen.'

Ruimhartig
De tegemoetkoming is een vorm van bijzondere bijstand, specifiek voor inwoners die hier normaal gesproken niet voor in aanmerking komen. Voor deze doelgroep worden de voorwaarden van de bijzondere bijstand tijdelijk verruimd, zodat deze inwoners geholpen kunnen worden. De gemeente Waterland gaat daar ruimhartig mee om. 'Het uitgangspunt is dat we tegemoet komen in de structurele woonkosten', legt Astrid van de Weijenberg, wethouder armoedebeleid, uit. 'Hierbij nemen we nagenoeg alle kosten die samenhangen met ‘wonen’ mee en kunnen we tot € 1000,- per maand vergoeden, afhankelijk van het inkomen.’

Makkelijk
De gemeente wil geen onnodige drempels opwerpen bij het aanvragen en toekennen van TONK. Daarnaast wijzen we aanvragers meteen op de mogelijkheden die we hebben om schulden te voorkomen of op te lossen, of om hen te helpen betaald werk te vinden.

Tegemoetkoming aanvragen
Meer weten of TONK aanvragen? Ga dan naar www.waterland.nl/inkomen/hulpbijlaaginkomen/TONK of neem telefonisch contact op via (0299) 658 585.

 

Bron: Gemeente Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services