Het kloppend hart van Waterland
Live

Extra beleving tijdens de Monnickendammer Visdagen

Gepubliceerd: Woensdag 05 juli 2017 10:51

Extra beleving tijdens de Monnickendammer Visdagen

Foto: Omroep PIM

Ook deze zomer herleven oude tijden in Monnickendam, tijdens de Monnickendammer Visdagen die wekelijks op vrijdag gehouden worden van 11.00 – 17.00 uur. Het evenement beleeft dit jaar zijn derde jaargang en de organisatie heeft er alles aan gedaan om aan het evenement nog meer beleving toe te voegen. Een bomvol programma staat de bezoekers elke vrijdag, van 14 juli tot en met 18 augustus, te wachten rondom de historische binnenhaven.

Vanaf de eerste Visdag draait het om de beleving, met visrokers, straattheater, oude ambachten, verhalenvertellers in de vorm van stadsgidsen, een visproeverij voor bezoekers en een kleinschalige streekmarkt. Ook de openstelling van de oude ‘hangen’ en de visafslag ontbreken niet aan het evenement. Toch weet de organisatie het evenement dit jaar verder uit te breiden met een aantal oude ambachten, een pop-up kunstexpositie, oud-Hollandse spelletjes voor de kinderen, de mogelijkheid om in monnikspij op de foto te gaan of een kijkje te nemen bij de antieke Marker ijssleden. Bovendien wordt er dit jaar een viskraam aan het evenement toegevoegd, zodat men niet alleen vis kan proeven, maar ook kan kopen. Daarnaast kan er gevaren worden van Monnickendam naar Marken en vice versa en is er elke week een ander haven- of zeemanskoor om het evenement nog meer sfeer te geven.

Handelsstadje
In Monnickendam kwam de vis aan, werd deze geveild en vervolgens verwerkt in één van de tientallen visrokerijen die de stad rijk was. Het herbeleven van deze oude tijden is waar het tijdens de Visdagen om draait. Op gezette tijden wordt de vis met een authentieke Volendammer botter aan wal gebracht bij visafslag de Stegh, waar het vervolgens geveild wordt. Vanaf hier loopt het verhaal verder. Men kan met een stadsgids mee tijdens een korte rondwandeling over dit thema, men kan een kijkje nemen in de oude visrokerij, een stukje vis proeven, de geur van het visroken opsnuiven bij de visrokers en kennismaken met het vakwerk van de oude ambachten. Het is een evenement van cultuurhistorische waarde, dat voor jong en oud leuk is om te bezoeken vanwege de sfeer en de authenticiteit ervan.

Streekmarkt
Tijdens elke Visdag is er ook een aantal kramen waarop streekproducten van lokale ondernemers geproefd en gekocht kunnen worden. Tijdens de laatste Monnickendammer Visdag op vrijdag 18 augustus wordt de streekmarkt echter groter, want dan zal de jaarlijkse streekmarkt van de Stichting Promotie Waterland in het verlengde van het evenement plaatsvinden op `t Prooyen.

Locatie
De Monnickendammer Visdagen spelen zich af rond de historische binnenhaven van Monnickendam, aan de Gooische Kaai, het Schulpzand,de Lange Brug, de Stegh en voormalige visrokerij ‘Lange Ben’. Voor het gehele programma en exacte locaties en tijden ga je naar www.monnickendammervisdagen.nl.

Bron: Stichting Monnickendammer Visdagen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services