Het kloppend hart van Waterland
Live

Expositie Boten bij de Vis

za 27 jul


Expositie Boten bij de Vis

Vanaf 27 juli a.s. tot en met 22 september kunt u in het Waterlandsmuseum de Speeltoren naar de tentoonstelling ‘Boten bij de vis’.

U maakt kennis met de vissers, hun schepen en de werven waar zij werden gebouwd. Afhankelijk van het seizoen en de visstand werd op de Zuiderzee op verschillende soorten vis gevist. Dat vergde veel van een schip: het moest niet alleen snel en goed kunnen zeilen, maar ook voldoende plaats bieden om de gevangen vis vers op te slaan. Bovendien moest een schip veilig en sterk zijn voor de grillige Zuider- en Noordzee.

De spil van het bestaan
De Zuiderzee vormde de spil van het bestaan voor de dorpen en steden rond het water, en de visserij was hier één van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Voor vissers zijn de schepen waarmee ze uitvaren van het grootste belang. Rond de visserij ontwikkelde zich een ware industrie: scheepswerven, zeilmakerijen en touwslagers speelden allemaal hun eigen rol in de Zuiderzee-economie. Met de afsluiting van de Zuiderzee en de komst van metalen schepen, raakten de houten schepen in onbruik voor de visserij. Sommige kregen een nieuwe functie in de pleziervaart. De overgebleven scheepswerven richtten zich op scheepsonderhoud of andere vormen van scheepsbouw. In de tentoonstelling ‘Boten bij de vis’ zie je modellen van schepen, uniek beeldmateriaal van scheepswerven en originele objecten die gebruikt werden in de visserij. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Reizende tentoonstelling
Negen musea, uit het Zuiderzee netwerk, werkten samen om de tentoonstelling ‘Boten bij de vis’ neer te zetten. Met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstelling reist van januari 2018 tot en met januari 2020 langs acht musea uit het netwerk.


De projecten worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap via Netwerk Digitaal Erfgoed, de Gemeenten Edam-Volendam, Bunschoten-Spakenburg, Waterland en Hoorn.

De tentoonstelling ‘Boten bij de vis’ is te zien van 27 juli t/m 22 september 2019. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 -17.00 uur en in juli en augustus: maandag 13.00 - 17.00 uur, Waterlandsmuseum de Speeltoren, Noordeinde 2-4 in Monnickendam.

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services