Het kloppend hart van Waterland
Live

Euforisch Broek Zuid na winst in Broeker derby

Gepubliceerd: Zaterdag 19 januari 2019 21:18

Zaterdag 12 januari verzamelden de voetbalteams van Broek Noord en Broek Zuid zich op het voetbalveld van S.D.O.B. om uit te maken wie de winnaar zou worden van de zesde editie van dé Broeker Derby.

In de aanloop naar elke editie van de Broeker derby proberen de teams elkaar al naar de kroon te steken. Zo zijn er in het verleden weleens heuse Panini-voetbalalbums verdwenen met spelers van de teams. En dit jaar werd aan de Noordkant van het dorp een heus Noord-Zuid Derby Museum geopend waarin de meest memorabele momenten van de afgelopen 5 edities tentoongesteld werden. Daarbij viel wel de ietwat eenzijdige belichting van de tentoonstelling op, want veel Zuidelijke invloeden waren er niet aanwezig. Aan de Zuidkant was het dit jaar erg stil. Zij hadden een andere tactiek tijdens de voorbereiding en trainden achter gesloten deuren.

Zaterdag was het dan eindelijk zo ver, de wedstrijd waar heel Broek in Waterland naar uit had gekeken. Ruim voor aanvang van de wedstrijd was er al veel publiek op de been. Van beide kanten van het dorp togen de supporters naar het voetbalveld. Een aantal van hen zelfs met spandoek om hun dorpshelft aan te moedigen.

De wedstrijd lag in handen van een zeer ervaren en uiterst neutrale scheidsrechter die al sinds 2012 de Broeker derby fluit. In de eerste helft van de wedstrijd was Noord de bovenliggende partij en dat resulteerde dan ook vlak voor rust in een 1-0 voorsprong. Na de rust was het Zuid die mocht aftrappen om de achterstand weg te werken. Beide teams kregen tijdens de wedstrijd hun kansen maar wisten die niet te benutten. Daarbij waren beide keepers zeker belangrijk, want zij moesten flink aan de slag om hun team op de been te houden. Met nog enkele minuten te gaan in de wedstrijd kreeg Zuid een hoekschop toegewezen die in een keer in het doel belandde: 1-1.

Maar een Broeker derby zonder winnaar bestaat niet en daarom moest een strafschoppenserie uiteindelijk een winnaar aanwijzen. Zuid mocht beginnen en wist het net meerdere keren te raken. Notabene de spits van Noord was het die op de keeper van Zuid stuitte, waardoor Zuid zich met een 5-3 eindstand winnaar mag noemen van de Broeker derby van 2019.

Na zes edities staat het nu 3-3 en dus zal volgend jaar wederom beladen worden, want wie dan wint komt op voorsprong te staan. Noord gaat mogelijk op trainingskamp en Zuid wilde niet al teveel kwijt over hun strategie voor volgend jaar. Maar dat het volgend jaar weer speciaal gaat worden dat staat vast!