Het kloppend hart van Waterland
Live

Eropuit tip voor jong en oud: kom naar de Speeltoren!

Gepubliceerd: Maandag 04 oktober 2021 17:10

Eropuit tip voor jong en oud: kom naar de Speeltoren!

Foto: Bernard van de Ven

Nu de zomermaanden voorbij zijn, is het tijd om op zoek te gaan naar warme en droge uitjes. In Waterlandsmuseum de Speeltoren is voor jong en oud veel te beleven. Met de vernieuwde Carillonzaal, een nieuwe speurtocht voor kinderen én een recent geopende expositie wordt u in het museum in Monnickendam warm verwelkomd.

In Waterlandsmuseum de Speeltoren krijgt u een compleet beeld van Waterland. De Water & Landzaal geeft u inzicht in de kwetsbaarheid van het unieke veenweidegebied van Waterland. En de Historiezaal laat tal van vondsten uit vervlogen tijden zien. Voor kinderen is er een speciale Juniorzolder vol historische doe-activiteiten en is er een speurtocht die ze – met hun ouders – door het gehele museum leidt. Volledig vernieuwd is de Carillonzaal op de bovenste etage van het museum. 

Carillonzaal 
Deze torenzaal, vlak onder de klokkentoren van het museum, zoomt op interactieve manier in op de techniek, waardoor de eeuwenoude Speeltoren al jaren fungeert als baken in de tijd. De nieuwe Torenfilm brengt de technische hoogstandjes van deze eeuwenoude mechanieken uit 1596 tot in detail in beeld. Naast de werking van het uurwerk wordt ook de werking van het carillon nauwgezet zichtbaar. Op speelse wijze ondervindt u vervolgens zelf hoe dat carillon te bespelen is. 

Daarnaast wordt u meegenomen in de historische hoogtepunten van Waterland. Als baken in de tijd stond de Speeltoren er tijdens al deze - voor Waterland - belangrijke ontwikkelingen. U kunt deze gebeurtenissen bekijken alsof u in die tijd zélf op de omloop van de toren stond. De ‘Meer Weten Unit’ gaat dieper in op de techniek die voor het oog verborgen is. Tot in detail kunt u de verschillen in uurwerken zien en ontdekken hoe de tientallen carillonklokken van de speeltoren vervaardigd zijn. Ook hoe het geluid van de toeter van de Faam tot stand komt, wordt onthuld. Na een bezoek aan de nieuwe Carillonzaal heeft de Speeltoren voor bezoekers geen geheimen meer! 

Expositie MILK 
In de Kunstzaal is een regelmatig wisselende expositie te bewonderen. Recent is hier de solo-expositie ‘MILK’ geopend van Philine van der Vegte. Als kunstenares kreeg zij nationale bekendheid door haar deelname aan ‘Sterren op het doek’ en de ‘Rembrandt Challenge’. Een levensgroot schilderij van een kudde melkvee trekt bij deze solo-expositie uw aandacht. Op weg naar dit grote werk heeft zij de afgelopen jaren diverse schetsen en schilderijen gemaakt die ook te bewonderen zijn. 

Breng een bezoek 
Het museum biedt een toegankelijke en verrassende beleving van landschap, historie, carillon en wisselende tentoonstellingen en is in oktober nog geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. In de herfstvakantie (16 t/m 24 oktober) ook op maandag van 13.00 – 17.00 uur. In deze week worden er ook verschillende kinderactiviteiten georganiseerd. Van november t/m maart kunt u er op zaterdag en zondag terecht van 11.00 – 17.00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang. De organisatie draait geheel op onbezoldigde vrijwilligers en heeft sinds de opening in 2012 al meer dan 55.000 bezoekers ontvangen. Voor meer informatie: www.despeeltoren.nl.

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services