Het kloppend hart van Waterland
Live

Erfgoedbeschermers staken verzet tegen sloop rokerij De Lange Ben

Gepubliceerd: Vrijdag 10 mei 2019 08:22

Erfgoedbeschermers staken verzet tegen sloop rokerij De Lange Ben

Foto: Vereniging Oud Monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam en Erfgoedvereniging Bond Heemschut leggen zich neer bij de sloop van rokerij de Lange Ben in de binnenstad van Monnickendam. Beide verenigingen tekenen geen bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente om de rokerij niet te beschermen met de gemeentelijk monumentenstatus.

Beide erfgoedverenigingen betreuren de aanstaande sloop, maar zien geen heil in verdere vertraging van de nieuwbouwplannen op deze locatie. “Het is eeuwig zonde, met de sloop van de Lange Ben verdwijnt het laatste tastbare stukje uit Monnickendam dat herinnert aan de verwerking van vis, ooit een van de belangrijkste industrieën. Ook de plek is uniek, vlakbij de voormalige visafslag”, zo stelt voorzitter Koert Kraak van de Vereniging Oud Monnickendam.

Met het besluit komt een einde aan bijna 3 jaar strijd voor dit bijzondere gebouw door de erfgoedbeschermers. Waarschijnlijk is De Lange Ben deze zomer nog te bezoeken tijdens de wekelijkse visserijdagen in juli en augustus. Daarna wordt de rokerij gesloopt.


De Vereniging Oud Monnickendam wil graag dat de rokerij een mooie herinnering blijft in de gedachte van de Monnickendammers. Om dit ook aan het nageslacht over te dragen, zal er in opdracht van Oud Monnickendam een video opname worden gemaakt van de rokerij door Omroep PIM, die te zien zal zijn op de website van de Vereniging.

 

Bron: Vereniging Oud Monnickendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services