Het kloppend hart van Waterland
Live

Emotionele afsluiting van het laatste Senioren Songfestival in Monnickendam

Gepubliceerd: Maandag 06 november 2023 16:46

Emotionele afsluiting van het laatste Senioren Songfestival in Monnickendam

Foto: Emmy Buys

Op zondag 5 november 2023 verzamelde zich een enthousiast publiek in het atrium van Swaensborch om getuige te zijn van het laatste Senioren Songfestival, waar maar liefst 17 getalenteerde zangers en zangeressen streden om de felbegeerde Lex Wiertz wisseltrofee.

De band Monnickenwerk met de zangeres Nella Roffelsen, tevens de presentatrice van de dag, omlijstte het festival. Onder uitstekende begeleiding van pianist Rob de Jong en accordeonist Piet Smit lieten alle deelnemers hun stemmen weerklinken en brachten prachtige liederen ten gehore. De spanning steeg toen de jury zich terugtrok om de winnaar te bepalen.

Daarnaast kreeg het publiek de kans om hun favoriete kandidaat te steunen door middel van de publieksprijs, waarbij iedere aanwezige zijn keuze schriftelijk kon vastleggen. Het was een eerbetoon aan 25 jaar prachtige festivals met opmerkelijk zangtalent en prachtige liedjes, allemaal begonnen dankzij Lex Wiertz, die het allereerste Senioren Songfestival organiseerde in de Bolder en Peter Faber toen als jurylid verwelkomde. Hans Broeren memoreerde dat Lex Wiertz, een veelzijdig talent en geliefde Monnickendammer, voort leeft in de herinneringen van velen. Hij overleed in het jaar 2000.

De aanwezigheid van Carla Wiertz, de dochter van Lex, voegde een bijzondere dimensie toe aan deze gedenkwaardige dag. In 2013 won Fenny Meyer-Swart de Lex Wiertzwisseltrofee met het nummer "Dingen die voorbijgaan", een prachtig lied dat Lex zelf vaak had gezongen. Zij bracht dit lied opnieuw ten gehore op dit laatste Songfestival. 

Uiteindelijk maakte de jury, vertegenwoordigd door Gerarda Bloem, Arjan de Bood, Luzette Kroon en Hans Broeren de langverwachte winnaar bekend. Dat was de heer Jan Boerlage (voormalige Monnickendammer) met het lied Nessun Dorma van Puccini. Hij zong het prachtig met vol overgave en de Lex Wiertzwisseltrofee mag hij houden. Daarna kon het publiek genieten van de spanning rond de bekendmaking van de Publieksprijs, een grote kaars in de vorm van de speeltoren in Monnickendam. Die was voor Anne Wirix met het lied Frou Frou van Henri Chateau. Anne deed 25 jaar geleden al mee aan het Senioren Songfestival in de Bolder. Dus het was ook haar jubileum. Uit handen van Will Gorres ontving Nella Roffelsen 2 schilderijen als dank voor haar jarenlange inzet voor het festival.

Het laatste Senioren Songfestival was een ontroerende en succesvolle afsluiting van een traditie die de harten van velen gedurende 25 jaar heeft veroverd. De dag werd besloten met het gezamenlijk zingen van het toepasselijke nummer "We'll Meet Again", dat door iedereen uit volle borst werd meegezongen. 

Aan het eind van het Senioren Songfestival vroeg Carla Wiertz het woord en zij vertelde dat een enthousiast groepje mensen de mogelijkheden gaat onderzoeken om de traditie van het Senioren Songfestival voort te zetten. Zo kwam er een mooi eind aan dit 25e festival.

Tekst: Hans Broeren / foto's: Emmy Buys

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services