Het kloppend hart van Waterland
Live

Een weekend vol zonnebootrace actie in Purmerend!

Gepubliceerd: Zondag 24 juni 2018 14:50

Een weekend vol zonnebootrace actie in Purmerend!

Foto: Solar Sport One

Twee dagen lang waren Gemeente Purmerend en de Gemeente Beemster het decor van zonnebootraces; in het zwembad van Solar Village voor de Mini Solar tot een lange afstand wedstrijd door het landschap van het UNESCO werelderfgoed. Dit alles volledig op zonne-energie. Solar Sport is een internationale discipline waarin duurzame techniek centraal staat. Totaal voeren er 43 boten op open water en werden de winnaars op zaterdagmiddag gekroond.

Mini Solar
Het evenement werd geopend op het stadhuis met een flitsbezoek van een straatmuzikant van het gelijktijdige evenement: Reuring. Burgmeesters Don Bijl en Joyce van Beek spraken enthousiast de teams toe. De echte actie begon vrijdagochtend met meer dan 120 kinderen van vier verschillende basisscholen die van afval en een zonnepaneel pakket een boot gebouwd hadden. Het enthousiasme van de kinderen werkte aanstekelijk. De jury met onder meer wethouder Mario Hegger, had hun handen vol aan de kwalificaties.
De ‘grote’ zonneboten startte vanuit het speciaal gebouwde Solar Village. Het dikke wolkendek en de vele wind gaven de deelnemers genoeg uitdagingen. Zaterdag zorgde de zon voor een aangenamere race. De kijkers aan de kant bleven daardoor ook langer hangen.

Endurance race & Time Trial
De 39 kilometer lange endurance route door het UNESCO werelderfgoed van de Beemster leverde mooie beelden op. Door de stille motor konden de teams extra genieten van de natuur. Het team uit Bahrain was bijzonder enthousiast. De wind en de Nederlandse zomer was voor hun geen enkel probleem. Helaas voeren ze het eerste onderdeel niet binnen de tijdslimiet. Dit omdat hun concurrenten een super snelheid konden neerzetten.

 
De spanning tussen de verschillende teams was groot. Een switch die niet werkte, een schroef-as die krom trok, een zonnecel die afgekoppeld werd, de technische mensen binnen het team werkten hard om hun boot over de streep te krijgen. De piloot heeft gedurende de race de begeleiding van het volgteam hard nodig.

Topspeed & Slalom
De piloten voeren geconcentreerd langs de kade om een top snelheid neer te zetten. Het snelheidspistool werd vast gehouden door Joris Melkert. Elk team kreeg twee kansen. De snelste tijd gemeten was 48,9 km/u door Team Clafis. In de andere klasse, respectievelijk A- klasse en V20 klasse, voer Solar Team Sneek 35 km/u en DB-20 Racing team 30,2 km/u.
Het wedstrijdcommitée besloot om zaterdagmiddag de slalom te varen. Dit element vraagt om ruimtelijk inzicht en behendigheid. De langere boten hadden moeite om op het keerpunt in één keer te draaien. Enkele boten moesten zelfs in de achteruit varen, om de bocht te kunnen halen in het kanaal. De toeschouwers in de Solar Village kregen een mooi maar geruisloos spektakel te zien.

Young Solar Challenge
Op vrijdagavond werd de competitie aangevuld met zeker 250 scholieren tussen de 14 en 17 jaar voor de Young Solar Challenge. Maar liefst 28 teams verschenen op zaterdag aan de start. De 9 kilometer durende Time Trial was een mooie spannende race. De walteams hielden hun schippers en concurrenten nauwkeurig in de gaten op de onlangs uitgebrachte app: Solar Boat World Cup Racing gemaakt door New Nexus.

Na een kleine pauze om de batterij op te laden, beten zij de spits af met de slalom. De piloten werden wild aangemoedigd door hun teamleden. De spanning was van de gezichten van de piloten af te lezen. Mede omdat het parcours zo dicht bij de kant lag. De meesten voeren zeer behendig langs de boeien. SG De Triade, een middelbare school uit Edam was pas net gegrepen door het zonneboot virus. Zij keken met grote ogen naar al het tumult op het water. Aangezien het een thuiswedstrijd was, hadden ze veel fans op de kade.

Volgende races
De spits is eraf van de drie Solar Sport One races. Volgende week, 29 en 30 juni, wordt de Solar Village opgebouwd in Groningen. De teams beginnen op 4 juli aan de laatste race. Dan varen ze de etappe van Groningen naar Esonstad en vervolgen hun tocht op 5 juli naar Leeuwarden. In Leeuwarden varen we de de rest van de race op 6 en 7 juli, wederom in samenwerking met Young Solar Challenge. Vrijdagavond zullen we met 60 zonneboten gaan varen door de grachten van Leeuwarden. We make die week onderdeel uit van de Elfwegentocht. Twee weken lang reizen de deelnemers aan dat evenement zoveel mogelijk zonder een druppel benzine. De laatste stop van de Solar Sport deelnemers is in Monaco. Uiteindelijk zal daar bekend worden wie zich wereldkampioen mag noemen.

Purmerend bedankt!
Wethouder Mario Heggers bedankte de organisatie zaterdagmiddag tijdens de prijsuitreiking op het Purmerstrand. Hij gaf aan dat door de feedback verzameld van de teams de waterwegen in beide gemeentes zal worden aangepakt. Hij voorspelde een grote schoonmaak om zo de ‘plastic soup’ te verwijderen. Dat men in Purmerend gelijk actie onderneemt is belangrijk en laat zien hoe duurzaam zij denken. Tijdens een van de vele side-events: de Denk Tank op donderdagmiddag kwam dit ook al ter sprake. De bijdrage die we met z’n allen leveren is belangrijk. Solar Sport One droomt van een groene wereld, waarbij men innovatief denkt en als een team samenwerkt.

Blijf up to date
Volg de teams via onze social media kanalen en natuurlijk via onze vernieuwde website. De app is een hele mooie uitkomst voor als je er niet bij kunt zijn in levende lijve.

Bron: Solar Sport One

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services