Het kloppend hart van Waterland
Live

Drukbezochte informatieavond over ontwikkelingen Galgeriet in het Weeshuis

Gepubliceerd: Vrijdag 24 februari 2017 15:34

Drukbezochte informatieavond over ontwikkelingen Galgeriet in het Weeshuis

De gemeente Waterland organiseerde samen met enkele ondernemers in het Weeshuis in Monnickendam een informatieavond over de ontwikkelingen van het bedrijventerrein Galgeriet en de plannen voor een supermarkt en bierbrouwerij plus proeflokaal.

Hoorne Vastgoed, die van 2 panden eigenaar is, heeft een plan voorgesteld voor een supermarkt en bierbrouwerij plus proeflokaal. Gemeente Waterland wil met een 10-jaren plan een eerste begin maken om het bedrijventerrein weer populair te maken bij ondernemers.

Ook werd er gesproken over de realisatie van woningen, maar omdat het Galgeriet als bedrijventerrein bestempeld is zitten daar wat haken en ogen aan, denk aan o.a. geluidsoverlast door omliggende bedrijven.

Het exploiteren van een supermarkt en brouwerij past daarentegen wel in het plaatje.
Monnickendam beschikt wel al over 2 supermarkten maar onderzoek heeft uitgewezen dat er behoefte is aan een derde supermarkt om onder andere de afvloeiing van winkelbezoek naar omliggende gemeenten te verlagen. Beide panden staan op dit moment leeg en zien er vervallen en slecht onderhouden uit.

Ondernemers uit Waterland waren in grote getale naar het Weeshuis gekomen om de plannen aan te horen. Sommige juichen de plannen toe en anderen maken zich zorgen over de invloed van de supermarkt op ondernemers in de binnenstad.

Ondernemers Kristian Kieft en Frank Dutman van bierderij Waterland kunnen niet wachten om hun eigen brouwerij in Waterland te openen. Op dit moment brouwen zij bij een biologische brouwerij in de buurt van Utrecht. Naast een brouwerij zijn zij ook van plan om een proeflokaal te openen waar bezoekers niet alleen Waterlands bier kunnen proeven maar ook in teamverband zelf bier kunnen maken bijvoorbeeld.

Over de mogelijke komst van een brouwerij was het merendeel van de aanwezigen positief en zien zij dit als een waardevolle toevoeging aan de binnenstad van Monnickendam. En om het Galgeriet met Het Prooyen te verbinden is een beweegbare brug in het plan opgenomen.

Na de informatieavond was er de mogelijkheid om vragen te stellen. Een van de vragen was of de tijdelijke panden wel een typisch Monnickendams aangezicht kunnen krijgen i.p.v. een simpele bouwkeet-uitstraling. Ook viel het menig bezoeker op dat het plannen veel overeenkomsten hebben met de plannen die een kleine 10 jaar geleden gepresenteerd werden. Die plannen zijn door o.a. de crisis toen van tafel geveegd.

De informatieavond leverde in ieder geval genoeg gesprekstof op voor de aanwezigen. De komende maanden zal de gemeenteraad zich over de plannen buigen en hierbij zal de inbreng van andere ondernemers ook meegenomen worden. Daarbij gaf wethouder Jean van der Hoeven al aan dat de realisatie van voldoende parkeergelegenheid een belangrijke beslissingsfactor voor het project zal worden.

Voor meer informatie over de plannen kunt u contact opnemen met transformatiegalgeriet@waterland.nl

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services