Het kloppend hart van Waterland
Live

Documentaire en onthulling 'De Zwarte Icoon' in Broeker Kerk

Gepubliceerd: Vrijdag 04 november 2022 19:05

Documentaire en onthulling 'De Zwarte Icoon' in Broeker Kerk

Foto: Omroep PIM

Jan Rutger Achterberg, bekend als regisseur bij de publieke omroep, heeft een documentaire gemaakt over Inga Yarotskaya, een Oekraïense kunstenares die met haar twee dochters enkele dagen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vluchtte en in Broek in Waterland terecht kwam. Hij volgde haar bij het maken van een groot recent werk, dat Inga 'De Zwarte Icoon' heeft genoemd.

Inga Yarotskaya vluchtte enkele dagen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne met haar twee dochters naar Nederland. Zij vonden onderdak in Broek in Waterland, alwaar zij door de lokale community zijn opgevangen. Al vrij snel pakte Inga haar kunstenaarschap weer op, mede dankzij de geweldige ondersteuning die zij daarvoor bij mensen in het dorp kon vinden.

De primeur van de documentaire was op zondag 30 oktober in de Broeker Kerk, en na afloop van de documentaire werd de icoon onthuld. 'De Zwarte Icoon' is een heiligenschilderij van St Anna, de oma van Jezus, met aan haar voeten Maria, de moeder van Jezus, die het kindje Jezus op haar schoot heeft. In de kunstliteratuur is deze opstelling bekend als "St Anna te drieën."

Jan Rutger volgde Inga tijdens het hele proces van het schilderen. Met alle ups en downs, het vechten met de materie maar ook met zichzelf. Het eindresultaat is indrukwekkend te noemen.

'De Zwarte Icoon' is als topstuk te bewonderen tijdens de tentoonstelling 'De stad als Schuilplaats' van 3 november tot 30 november in de Domkerk van Utrecht. De tentoonstelling beschrijft de relatie van 400 jaar vluchtelingen met Utrecht en de Domkerk.

U kunt de documentaire 'De Zwarte Icoon', met dank aan Jan Rutger Achterberg, tot en met zondag 13 november elke dag om 13.00, 17.00 en 20.00 uur zien bij PIM.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services