Het kloppend hart van Waterland
Live

Diverse regiogemeenten voeren gezamenlijk campagne ‘Hulp vragen, Hulp geven’

Gepubliceerd: Donderdag 25 juni 2015 11:40

Vanaf juni start de regionale campagne ‘Hulp vragen, Hulp geven’. Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland, Waterland en Zeevang. Het doel: inwoners inspireren om hulp te vragen of hulp te geven in de eigen vertrouwde omgeving van familie, buren of vrienden.

Kern van de huidige werkwijze op het gebied van Jeugd, Zorg en Werk is dat er niet wordt gekeken welke voorzieningen geboden kunnen worden, maar wat de beste manier is om een probleem of hulpvraag op te lossen. Dat hoeft niet altijd professionele hulp te zijn. Vaak kan hulp en ondersteuning ook in de eigen omgeving geregeld worden. Juist die eigen mogelijkheden staan centraal in deze campagne.

Fijn, vertrouwd en vanzelfsprekend

Sommige mensen in de familie, de buurt of de vriendenkring hebben hulp nodig, andere mensen uit diezelfde omgeving willen een ander graag hulp geven. Vandaar de naam van de campagne: ‘Hulp vragen, Hulp geven’. Hulp en ondersteuning in de eigen omgeving regelen is belangrijker dan ooit. En eigenlijk ook heel fijn, vertrouwd en vanzelfsprekend. Lukt het niet of is er meer ondersteuning nodig? Dan kunnen inwoners terecht bij hun gemeente.

Informatieve website

Op www.hulpvragenhulpgeven.nl staan tips, meestgestelde vragen en antwoorden en inspirerende ervaringsverhalen. En een handig Hulpspoor dat in drie stappen de juiste weg naar hulp op maat laat zien. Ook is er per gemeente een informatiefolder met adressen waar inwoners terechtkunnen als zij hulp willen vragen of bieden. Deze folder is onder meer verkrijgbaar via gemeenten, huisartsen en zorgkantoren.

Kaartenactie

Onderdeel van de campagne is een kaart die mensen kunnen invullen en vervolgens kunnen geven aan iemand in hun omgeving. Op de kaart staat de vraag om hulp of het aanbod om hulp te geven. De kaartenactie maakt hulp vragen en hulp geven laagdrempelig. Ook deze kaart wordt onder meer verspreid via gemeenten, huisartsen en zorgkantoren. Promotieteams zullen later dit jaar de kaart ook uitdelen in de aan de campagne deelnemende gemeenten.

De Provincie Noord-Holland stelt voor de gezamenlijke campagne ‘Hulp vragen, Hulp geven’ een subsidie beschikbaar. De campagne duurt tot eind 2015.

Bron: Gemeente Edam-Volendam

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services