Het kloppend hart van Waterland
Live

Dit Paasweekend bij PIM genieten van de Matthäus Passion

Gepubliceerd: Zaterdag 20 april 2019 15:37

Dit Paasweekend bij PIM genieten van de Matthäus Passion

Foto: Omroep PIM

Op zondag 7 april om 19:00 uur heeft de Cantorij Monnickendam met dirigent Marcel den Dulk in de Grote Kerk van Monnickendam een bijzonder Passieconcert uitgevoerd. Het concert is het gehele Paasweekend bij PIM te zien.

In de setting van een kerkelijke viering zijn de koralen en de overige koordelen uit de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd. In plaats van de gezongen solopartij van o.a. de evangelist zoals in de oorspronkelijke versie van de Matthäus Passion, wordt het passieverhaal in het Nederlands verteld.

Het idee om het lijdensverhaal in gezongen vorm te vertellen dateert al vanuit de Middeleeuwen. Oorspronkelijk werd daarbij het verhaal over diverse personages verdeeld, die aanvankelijk hun tekst reciteerden en later op steeds rijkere melodieën zingend gingen voordragen. In de tijd van de Reformatie kreeg de aanwezige gemeente daarnaast ook haar inbreng in de vorm van koralen (bekende gezangen). In de eeuwen die volgden werd er steeds meer aan deze gezongen passies toegevoegd: gaandeweg deden de solo-aria’s hun intrede: dat zijn eigenlijk gezongen stukjes prediking als commentaar en verkondiging. Het resulteerde bij Bach’s Matthäus Passion in een groot muziekwerk dat maar liefst voor tweederde bestaat uit toevoegingen en slechts voor eenderde uit het eigenlijke lijdensverhaal! In Bach’s tijd klonk naast bewondering voor de schoonheid van de muziek ook kritiek op de “operaachtige” proporties die de gezongen Passie zo had aangenomen. Bij deze uitvoering op 7 april komen we dus eigenlijk terug tot de kern: een gezongen Passie, waarin het Lijdensverhaal centraal staat: een muzikale vertelling waarin het publiek intens bij het verhaal betrokken raakt.

U kunt dit Paasweekend bij PIM genieten van deze bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion. Op zaterdag 20 april om 20.00 uur, zondag 21 april om 12.00 en 22.00 uur, en op maandag 22 april om 12.00 uur en 20.00 uur.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services