Het kloppend hart van Waterland
Live

Dieren in het zonnetje gezet bij Dierendagviering in RK Kerk

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 13:57

Dieren in het zonnetje gezet bij Dierendagviering in RK Kerk

Op 4 oktober vieren wij Dierendag. Die datum is gekozen omdat 4 oktober de sterfdag is van de heilige Franciscus van Assisi, de patroonheilige van zowel de dieren als de planten. Afgelopen zondag stond de kerkdienst in de katholieke kerk in het teken van Sint Franciscus.

Op het plein voor de Nicolaas en Antonius kerk in Monnickendam stond voor aanvang van de dienst al een verscheidenheid aan dieren. En niet alleen waren de mensen uitgenodigd om met hun huisdier naar de kerk te komen, maar ook waren de kinderen uitgenodigd om met hun dierenknuffel naar de kerk te komen.

Tijdens de dienst stond pastor Henk Bak stil bij de naamgever van Dierendag, Franciscus van Assisi. Hij riep de kinderen om zich heen en vertelde hen het verhaal van Franciscus, over hoe hij ervoor koos om in totale armoede te leven, en zijn speciale band met dieren. Zo vertelde hij bijvoorbeeld hoe Franciscus ooit een keer onderweg was met een aantal metgezellen en merkte dat de vogels om hen heen heel veel lawaai maakten. Toen besloot hij om een preek tegen de vogels te houden. Toen hij begon met preken stopten alle vogels met fluiten en gingen dicht om Franciscus heen zitten.

Uiteindelijk hebben deze en andere verhalen er toe geleid dat Franciscus de beschermheilige van de dieren is geworden. Hij beschouwde alle schepsels in de natuur als zijn broeders en zusters, en niet alleen de mensen. Hij stierf als gevierd geestelijke op 4 oktober 1226. In 1228 werd hij heilig verklaard door de katholieke kerk.


Hoogtepunt van de dienst was dat de kinderen hun knuffel konden laten zegenen. Pastor Henk Bak vergat daarbij natuurlijk niet om ook de goede verzorgers van de dieren te zegenen. En met in zijn kielzog een groot aantal kinderen werden ook de dieren op het kerkplein gezegend. Daarmee was de dienst ten einde en konden de kinderen nog genieten van een heerlijk glaasje limonade... met een dierensnoepje!
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services