Het kloppend hart van Waterland
Live

Deen dreigt met vertrek bij komst supermarkt op Galgeriet

Gepubliceerd: Zondag 25 juni 2017 11:27

Deen dreigt met vertrek bij komst supermarkt op Galgeriet

Het plan voor een supermarkt op het Galgeriet houdt de gemoederen in Waterland bezig. Niet alleen op social media door bewoners en in de politiek (zowel voor- als tegenstanders), maar ook bij ondernemers, zoals Deen.

Jan van Rhienen, Manager Vastgoed & Acquisitie van Supermarkt Deen, liet via een openbare brief aan de Gemeente Waterland weten verbaasd te zijn over het voornemen van toestemming voor een tijdelijke supermarkt op het Galgeriet. De brief was gericht aan zowel het College van B&W als aan de Raad. Vooral de tijdelijkheid van de supermarkt is onduidelijk. Wie zal uiteindelijk de supermarkt mogen realiseren en exploiteren, wanneer schrijft de Gemeente hiervoor een tender uit?

De heer Van Rhienen sluit af met de woorden dat als de gemeente Waterland instemt met de geplande supermarkt op het Galgeriet, de supermarkten op de Graaf Willemlaan in Monnickendam en die op Marken, gesloten zullen worden. Onze verslaggever belde met Deen om te vragen naar de beweegredenen van Deen. Vooral de sluiting op Marken wekt verbazing, want gaan de Markers liever naar het Galgeriet dan dat ze in de buurt boodschappen doen? De heer Van Rhienen: "Marken is te klein voor Deen qua inwoners en onze Deen is te goedkoop met een lage omzet. Met een extra supermarkt in de buurt zakt de omzet verder. We houden de winkel nu open vanwege onze MVO-gedachte. De Markers hoeven niet de weg op voor een pak melk. En we zijn ook loyaal aan de bewoners van Marken en de gemeente Waterland. Maar die loyaliteit heeft zijn grenzen. We willen hiermee een politiek statement aan de gemeente afgeven. Het absurde idee van die supermarkt heeft politieke consequenties." Op de vraag of dit niet gewoon chantage is, antwoordde hij bevestigend. "Ja, op een positieve manier. We hopen hiermee dat de Markers in opstand komen."

Inmiddels is er ook een belangengroep opgericht van ondernemers. Niet duidelijk is welke ondernemers zich hierbij hebben aangesloten maar het lijkt erop (ondernemers uit de binnenstad, het Galgeriet en de Graaf Willemlaan) dat Deen hier ook toe behoort. Hier volgt binnenkort meer over, als we de woordvoerder hebben gesproken.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services