Het kloppend hart van Waterland
Live

De Speeltoren met nieuwe Carillonzaal geopend voor publiek

Gepubliceerd: Dinsdag 01 juni 2021 17:14

De Speeltoren met nieuwe Carillonzaal geopend voor publiek

Foto: Bernard van de Ven

Na een voorbereiding van jaren is er de afgelopen maanden gebouwd aan de nieuwe Carillonzaal van het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam. Na enige vertraging, mede veroorzaakt door het coronavirus, opent het museum op 5 juni weer haar deuren voor het publiek. Uiteraard is dan ook de compleet vernieuwde zaal toegankelijk voor bezoekers.

De nieuwe zaal op de bovenste etage van het museum zoomt op interactieve manier in op de techniek, waardoor de eeuwenoude Speeltoren al jaren fungeert als baken in de tijd. Een korte film brengt de technische hoogstandjes tot in detail in beeld en naast de werking van het uurwerk komt ook de werking van het carillon nauwgezet in beeld. Op speelse wijze ondervindt de bezoeker vervolgens zelf hoe dat carillon te bespelen is.

Daarnaast worden bezoekers meegenomen in de historische hoogtepunten van Waterland. Als baken in de tijd stond de Speeltoren er tijdens al deze - voor Waterland - belangrijke ontwikkelingen. Bezoekers aanschouwen deze hoogtepunten, alsof zij zelf op de omloop van de toren staan.

De ‘Meer Weten Unit’ gaat dieper in op de techniek die voor het oog verborgen is. Tot in detail kunnen bezoekers de verschillen in uurwerken zien en ontdekken hoe de tientallen carillonklokken van de speeltoren vervaardigd zijn. Ook hoe het geluid van de bazuin van de Faam tot stand komt wordt onthuld. Na een bezoek aan de nieuwe Carillonzaal heeft de speeltoren voor bezoekers geen geheimen meer!

Compleet beeld van Waterland
Waterlandsmuseum de Speeltoren biedt naast de nieuwe Carillonzaal ook zalen over de natuur en historie van Waterland. In de Water & Landzaal wordt dieper ingegaan op de uniekheid van het veenweidegebied waarin Waterland zich bevindt. De Historiezaal toont tal van vondsten uit vervlogen tijden en in de Kunstzaal zijn momenteel schilderijen en tekeningen zien van de Monnickendamse kunstenaar Dirk Oosterbaan. Tot slot is er speciaal voor de kinderen een Juniorzolder om op speelse wijze op ontdekking te gaan.

Over Waterlandsmuseum de Speeltoren
Het museum biedt een toegankelijke en verrassende beleving van landschap, historie, carillon en wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. De organisatie draait geheel op onbezoldigde vrijwilligers (70) en heeft sinds de opening in 2012 al meer dan 55.000 bezoekers ontvangen. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. Voor meer informatie: www.despeeltoren.nl.

Bron: Waterlandsmuseum De Speeltoren


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services