Het kloppend hart van Waterland
Live

De Monnickendammer Visdagen: veel te beleven voor jong en oud

Gepubliceerd: Maandag 15 juli 2019 16:44

De Monnickendammer Visdagen: veel te beleven voor jong en oud

Foto: Anko Stoffels

De vijfde editie van De Monnickendammer Visdagen heeft een programma dat weer bol staat van de activiteiten: visroken, oude ambachten, de veerboot naar Marken, lokale producten op de streekmarkt en meer. Nieuw dit jaar is het speelplein met Oudhollandse spelen, een snoepkraam met typisch Hollandse lekkernijen en een heuse poppenkastvoorstelling. De eerste visdag is aanstaande vrijdag 19 juli.

Op de Monnickendammer Visdagen draait alles natuurlijk om de vis die drie maal per dag wordt aangevoerd door een kwak uit Volendam om vervolgens geteld en in de visafslag verkocht te worden. De visafslager vertelt alles over visgeschiedenis van Monnickendam dat in zijn hoogtijdagen maar liefst 30 visrokerijen kende en hij legt uit hoe het afslaan van vis in zijn werk ging. Bezoekers wanen zich even vishandelaar en kunnen een bod uitbrengen.

De visrokers hangen de vis, meestal haring, in vistonnen en in de rookhokken in rokerij “De Lange Ben”. De haring, gefileerd en vaak nog warm, eindigt op stukjes stokbrood die visvrouwen uitdelen aan bezoekers uit binnen- en buitenland. En er is nog veel meer te zien en te doen tijdens de visdagen rond de binnenhaven in Monnickendam. Er zijn mandenvlechters en nettenboeters en meer oude ambachten en er is een streekmarkt waar o.a. vis, mosselen, wijn en bier te koop is. De klompenboer verkoopt klompen in alle soorten en maten. De originele veerboot De Waterland die de eerste toeristen in de jaren 40 naar Marken voer vertrekt om 12:30 en 14:45 vanaf de steiger bij het Markerveerhuis naar het voormalige eiland. Iedere vrijdag treedt een zeemans- of shantykoor op. Op de eerste visdag is het de beurt aan het shanty- en seasongkoor De Enkhuizer Sjappetouwtjes.

Ook voor kinderen is er dit jaar van alles te beleven. Het begin van de Gooische Kade is omgetoverd tot een speelplein met verschillende Oudhollandse spelen. Kinderen kunnen boetseren en klompjes schilderen en er is een snoepkraampje met zuurstokken, kaneelstokken, pepermunt, drop en nog veel meer lekkers van toen. Op de streekmarkt staat een poffertjeskraam. Spectaculair is de poppenkastvoorstelling waarin Jan Klaassen en Katrijn in Monnickendam blijken te wonen en daar de wildste avonturen beleven.

De Monnickendammer Visdagen zijn iedere vrijdag vanaf 19 juli tot en met 23 augustus van 11:00 tot 17:00. De toegang is gratis. Meer informatie op: www.monnickendammervisdagen.nl.

Bron: Monnickendammer Visdagen

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services