Het kloppend hart van Waterland
Live

De molenaar van Overleek, interview met Marten Horjus

Gepubliceerd: Zondag 09 mei 2021 11:18

De molenaar van Overleek, interview met Marten Horjus

Foto: Omroep PIM

De tekening op de kaft vertelt al een deel van het verhaal. Het heeft de nodige elementen van een spannend verhaal in zich: een boze vrouw, een angstig kind, een vrome priester en een kermende man. En waarom kermt hij? Ook dat is duidelijk zichtbaar want de boze vrouw hakt met een scherp mes zijn pols eraf. Maar... hoe en waarom dan? Wie Marten kent als verhalenverteller, hoort het hem vertellen.

Bij een boerderij in Overleek, waar Marten’s grootouders met hun gezin in de buurt gewoond hebben, spreken we Marten over zijn recent uitgekomen boek De molenaar van Overleek. 37 Verhalen. Sommige verhalen lenen zich voor een vertelling en andere zijn duidelijk verhalen om te lezen. Waargebeurd of gefantaseerd naar aanleiding van een gebeurtenis of gevoel, ‘waar-achtig’ staat op de achterkant van de kaft. En sommige zijn totale fantasie.

Hoe schrijf je nu bijvoorbeeld een eind aan een verhaal? Er zijn verhalen met een happy end. En ze leefden nog lang en gelukkig. Maar soms moet je er even over nadenken, wat is hier nu gebeurd en hoe gaat het verder met de hoofdpersoon? En soms is het gewoonweg ‘klote’ zoals ook in het leven zelf niet altijd alles goed afloopt.

Een bijzonder verhaal gaat over het verzet. Je voelt hoe iemand bang is, bang om het verkeerde te doen, bang om gepakt te worden. Maar toch doet wat hem wordt gevraagd. Wat zou je zelf doen als je de oorlog had meegemaakt? Een vraag die zich aan menigeen opdringt nu het weer pas 4 mei is geweest.

Diverse verhalen zijn vergezeld met tekeningen, zoals op de kaft. Deze zijn van broer Johan.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services