Het kloppend hart van Waterland
Live

De ijszeilers kunnen zeilen! Genoeg ijs en wind

Gepubliceerd: Vrijdag 12 februari 2021 17:44

De ijszeilers kunnen zeilen! Genoeg ijs en wind

Na de windstilte van gisteren is er vandaag genoeg wind voor de zeilers. Windkracht 4 a 5. Voor sommige lichte schuitjes is het zelfs te veel wind. Maar het leverde een prachtig schouwspel op op de Gouwzee.

Het was een komen en gaan van schepen. Schippers die druk bezig waren met optuigen of ze kwamen net terug. Henk Boven, al 30 jaar lid van de Stichting IJsschuiten Gouwzee, en sinds het begin betrokken bij de stichting van historische boten, was er uiteraard ook met zijn Hudson III. Maar we spraken hem voor een andere schuit, de Oranje. De schipper die hem jarenlang onderhouden heeft en alle klappen van de zweep van deze schuit kende, was door de afschuwelijke ziekte ALS getroffen. De Oranje wordt goed verzorgd en het is mooi dat de schuit toch het ijs op kon. Timo Boven, zoon van Henk, heeft de zorg voor de ijsschuiten met de paplepel ingekregen en is schipper van de Emma, de oudste schuit uit 1800 en kon er ook mooi over vertellen. Voor de prachtige, jarige Prins van Oranje was er te veel wind. De mast brak en schipper Peter Hoins moest de mast gaan repareren. Hopelijk is dit op tijd gelukt voor de komende dagen.

Er is overigens veel behoefte aan nieuwe schippers. Het onderhoud aan de schepen gebeurt gezamenlijk, op de zolder bij Leguit & Roos en het is belangrijk dat elke schuit een vaste schipper krijgt die hem goed weet te bedienen op het ijs. Iedereen die geinteresseerd is kan contact opnemen met de Stichting IJsschuiten Gouwzee, of bij Klaas Roos of Marcel Visser.

Er kwam ook genoeg publiek af op het mooie schouwspel voor het Mirror Paviljoen. Een ieder kon daar zien hoe mooi het is dat dit historisch erfgoed zo goed onderhouden wordt en waarmee zo hard gezeild kan worden!

Ook schaatsplezier
Inmiddels wordt er op diverse plekken in Waterland geschaatst. Wees voorzichtig, ga niet alleen. We hebben wat sfeerbeelden van de Pierebaan. Zo zien we jong en oud genieten van dit mooie winterweer en biedt het Anton-Piek-achtige taferelen op die menig fotograaf en filmer vastlegt. De winter van 2021 zal ons nog lang bij blijven.

 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services