Het kloppend hart van Waterland
Live

Damwanden in de dijk in Uitdam

Gepubliceerd: Vrijdag 24 september 2021 14:40

Damwanden in de dijk in Uitdam

Foto: Peter Hoins

De volgende fase in de dijkversterking is het plaatsen van de damwanden in de dijk bij Uitdam. Op een winderige dag trok PIM erop uit om de eerste wand geplaatst te zien worden en te horen hoe dit proces gaat verlopen.

De dijkversterking nadert nu de huizen. We zagen de eerste stalen plank de dijk ingeduwd worden en dat gaat geluidloos. Dit is nog buiten Uitdam. De komende twee weken gebruikt de HHNK diverse technieken om te zien wat de beste methode op deze plaats is. Alles wordt gemonitord om de risico’s in te schatten en vooral te beperken. In januari worden de platen in de dijk voor de huizen erin getrild of geduwd. 


We spraken Andre Schouwenaar, hoofd uitvoerder Unie van Marken en Rinse van den Ouweelen, omgevingsmanager Uitdam. De techniek die hier gebruikt wordt is beproefd in Nederland maar wordt langs deze dijk alleen in Uitdam gebruikt. De rest van de dijk wordt versterkt door ofwel verhoging of verbreding aan de binnen- of buitenkant. Dat is per stuk dijk tussen Hoorn en Amsterdam anders. Bij Uitdam behoudt de dijk de hoogte in verband met het uitzicht over de dijk vanuit de huizen.

Er zijn onder de bewoners nog wel grote zorgen of de dijkversterking geen gevolgen heeft voor de huizen. Tijdens de werkzaamheden wordt alles wel nauwkeurig gecontroleerd, maar hoe zal dit op lange termijn zijn, vraagt ook Ineke Hoekman van de Dorpsraad zich af. We zien in Almelo en Groningen hoe lang herstelprocessen duren en dat ze niet sluitend zijn. 

De bewoners konden allemaal bij een speciale bijeenkomst eerder deze week horen en zien wat er gaat gebeuren en Rinse van den Ouweelen vertelde dat dit goed bezocht was en de techniek ook onder grote belangstelling staat.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services