Het kloppend hart van Waterland
Live

Dag van de familiegeschiedenis in het Waterlands Archief

Gepubliceerd: Donderdag 01 februari 2018 18:49

Dag van de familiegeschiedenis in het Waterlands Archief

Foto: Waterlands Archief

Zaterdag 17 februari organiseert het Waterlands Archief een dag waarin familiegeschiedenis centraal staat.

Wie is niet nieuwsgierig naar zijn voorouders? Familieonderzoek is voor talloze Nederlanders een inspirerende hobby, steeds meer mensen gaan op zoek naar hun roots. Dat is onder andere te zien in het populaire TV-programma Verborgen Verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders.

Sinds de oprichting van het Waterlands Archief in 1979 hebben vele Waterlanders onderzoek gedaan naar hun voorouders. Het Waterlands Archief is namelijk dé plek in de regio waar je terecht kunt als je voorouders hebben gewoond in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Het onderzoek kun je doen zowel in vaak eeuwenoude bronnen in de studiezaal, als digitaal op de website.

Dag van de familiegeschiedenis
Zaterdag 17 februari organiseert het Waterlands Archief een dag waarin familiegeschiedenis centraal staat. In het programma valt voor jong en oud veel te beleven. De dag begint om 11.00 uur en sluit om 16.00 uur. Op het programma staan:
- Een presentatie over de genealogische website WieWasWie door het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis;
- Jan Schilder (Vik) uit Volendam vertelt over zijn Volendamse voorouders;
- Harmen Snel, bekend van het TV-programma Verborgen verleden en werkzaam bij het Stadsarchief Amsterdam, verzorgt een presentatie over genealogisch onderzoek en zijn medewerking aan genoemd TV-programma;
- In de studiezaal kunt u terecht voor informatie over voorouders en het doen van onderzoek. Vertegenwoordigers van de Nederlandse Genealogische Vereniging en het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis helpen belangstellenden graag op weg, terwijl genealogen uit diverse plaatsen uit de regio vertellen over hun onderzoek. De Bibliotheek is present met boeken over familieverhalen;
- U kunt meelopen met een rondleiding door de depots van het Archief;
- Kinderactiviteiten: Ook voor de jongste Waterlanders is veel te doen op het gebied van hun familiegeschiedenis. Kinderen kunnen met hun (groot-)ouders een zogenoemde kwartierstaat invullen met de namen van zichzelf, ouders, grootouders en eventuele overgrootouders en daarmee een begin maken van hun eigen speurtocht naar hun (verre) opa’s en oma’s. Ze krijgen de kwartierstaat mee en kunnen die eventueel thuis aanvullen met portretfoto’s. Verder kunnen zij op een speelse manier leren hoe de mensen vroeger schreven (belangrijk om oude bronnen te kunnen lezen) en ze kunnen puzzelen. Daarnaast kunnen ze een eigen familiewapen ontwerpen terwijl er voor de jongste kinderen kleurplaten zijn. Voor alle kinderen die het Waterlands Archief zaterdag 17 februari bezoeken, ligt de Taal & Verhaal-krant klaar.

Programma
11.00 uur Opening van de dag
11.30 uur Presentatie website WieWasWie door CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
12.30 uur Rondleiding door het Waterlands Archief (verzamelen in studiezaal)
13.30 – 14.00 uur Jan Schilder met presentatie over zijn familie
14.30 – 15.15 uur Presentatie door Harmen Snel (Stadsarchief Amsterdam)
13.00 – 16.00 uur Doorlopend kinderactiviteiten

Alle informatie op een rij:
Datum:
Zaterdag 17 februari 2018, 11.00 – 16.00 uur
Waar: Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, Purmerend
Toegang: Gratis
Voor wie: Alle leeftijden (ook kinderactiviteiten)
Contact: Bel 0299 411530 of mail educatie@waterlandsarchief.nl

Bron: Waterlands Archief

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services