Het kloppend hart van Waterland
Live

Dag van de Bouw zorgt voor open dag bij het te bouwen gemaal

Gepubliceerd: Zaterdag 25 juni 2022 18:47

Dag van de Bouw zorgt voor open dag bij het te bouwen gemaal

Foto: Omroep PIM

Zaterdag 18 juni was het de Open dag van de Bouw, georganiseerd door Bouwend Nederland. In Waterland betekende dit dat de bouwplaats van het gemaal tussen Monnickendam en Katwoude te bezichtigen viel. En dat deden dan ook veel mensen. PIM ging er ook langs en sprak diverse betrokkenen.

We zagen de bouwplaats voor het laatst in november, toen de resten van de sluis waren ontdekt die er ooit was in de 15e eeuw. Hoe staat de bouw er nu voor?


De onderdelen van de sluis en andere vondsten zijn geborgen, vertelde Jeroen Flamman, archeoloog. Van de sluis wordt een 3D filmpje gemaakt en de andere vondsten worden beoordeeld en beschreven, en hopelijk ergens tentoongesteld. In het Speeltorenmuseum wellicht?

Het gemaal vordert, een van de drie pompen was te bekijken, die het water van de kant van het Stinkenvuil richting Markermeer pompen. Ook terug, maar dat duurt een week om de pomp te draaien, het is geen kwestie van een knopje indrukken, vertelt John Klaver van HHNK. Er is ook een vispassage, zodat de vissen van het Stinkenvuil naar het Markermeer kunnen zwemmen, op gezette tijden. En terug ook. Dat is een kwestie van een luikje en hoeft geen week te duren.

De plek is uitgebaggerd tot zo’n zeven meter diep en daarop is beton gestort. De damwanden worden uiteindelijk weer verwijderd zodat het water er weer kan stromen. De bouw duurt nog tot 2023 zo ongeveer en dat volgt de inrichting.

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services