Het kloppend hart van Waterland
Live

D66Waterland: Inwoners laatste woord bij bestuurlijke toekomst

Gepubliceerd: Dinsdag 07 november 2017 22:52

D66Waterland: Inwoners laatste woord bij bestuurlijke toekomst

Foto: Gemeente Waterland

De organisatie is kwetsbaar en de dienstverlening moet beter. Gemeenten om ons heen zoeken samenwerking. D66Waterland vindt het de hoogste tijd voor een brede discussie: Hoe moet Waterland bestuurlijk verder? Zelfstandig of samen met andere gemeenten? En wat zijn bij iedere optie de consequenties voor de dienstverlening aan burgers en ondernemers, de stabiliteit van de organisatie en de kosten? D66Waterland wil de inwoners het laatste woord geven.

Rondom Waterland praten gemeenten met elkaar over samenwerking, herindeling en fusie. Dat is niet zomaar. Een onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeente Waterland toonde de kwetsbaarheid van de organisatie aan. Meer taken (bijvoorbeeld jeugdzorg en binnenkort de omgevingswet) maakt de organisatie nog kwetsbaarder. D66Waterland vindt ook dat dienstenverlening aan burgers en ondernemers beter kan. Onder dienstverlening verstaan we het aanvragen van een nieuw paspoort, het ophalen van de vuilnis, het aanvragen van een vergunning of thuishulp.

Ook de ontwikkelingen in de regio dwingen de gemeente tot nadenken over zijn positie in de regio. Vorig jaar zijn de gemeente Edam-Volendam en de gemeente Zeevang samengegaan. De gemeente Landsmeer streeft naar vergaande samenwerking met buurgemeenten. Wat wil Waterland?

De gemeente Waterland is momenteel is gesprek met Landsmeer en Edam-Volendam. Na deze gesprekken komt het College met een voorstel met wie samen te werken en hoe. D66Waterland vindt deze stappen zo belangrijk dat zij vindt dat de inwoners hierbij betrokken moeten worden. Het gaat immers over hun toekomst. Daarom roept D66Waterland het College op de inwoners breed te informeren en te peilen wat zij vinden van de verschillende vormen van samenwerking. Het voorstel – te lezen op www.d66waterland.nl – wordt op de raadsvergadering van donderdag 9 november besproken.

Bron: D66 Waterland

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services