Het kloppend hart van Waterland
Live

Cor Uidam 40 jaar zwemleraar

Gepubliceerd: Maandag 10 september 2018 21:30

Cor Uidam 40 jaar zwemleraar

Al 40 jaar is Cor Uidam werkzaam als zwemleraar bij het Sportfondsenbad in Monnickendam. Een mooi moment om hem te feliciteren met deze mijlpaal.

Cor begon ooit als toezichthouder in het zwembad. Daarna ging hij lessen volgen en mocht hij daarna ook zwemles geven. In die tijd zat Cor nog op de LTS, richting Electrotechniek. "Overdag zat ik op school en 's avonds ging ik naar school voor zwemonderwijzer". In de beginperiode van Cor bij het zwembad gaf hij alleen zwemles. "Eigenlijk heb ik altijd eerst zwemles gegeven totdat de technische man hier wegging. Dat heb ik toen overgenomen en eigenlijk is het nu half-half. Half zwemles geven en half technische dienst."
 
Schoolzwemles geven doet Cor niet meer. Dit omdat hij ook veel bezig is met de techniek. Wel geeft hij nog partucliere lessen. "En eigenlijk is dat ook het leukste. Dat zijn vier- en vijfjarigen, de allerkleinsten, die bij wijze van spreken trillend binnenkomen en na een aantal weken al wat beginnen te doen." Het bijbrengen van de techniek van het zwemmen is maar een onderdeel van het zwemmen. Maar het omgaan met kinderen, en ook met volwassenen, is een zo mogelijk nog belangrijker onderdeel. En ook zeker dat gedeelte van het werk vind Cor leuk.
 
Was het zwembad in de beginperiode van Cor nog echt alleen om zwemles te geven, de afgelopen 20 jaar zijn de activiteiten in het zwembad steeds meer uitgebreid. "Ik geef bijvoorbeeld ook al bijna 20 jaar aquarobics. En ook van het personeel wordt meer gevraagd. Het is niet alleen maar zwemles. Een zwembad bestaat nu uit zwemles, trimzwemmen, aquarobics, aquajoggen, 65+ zwemmen".
 
Inmiddels werkt Cor niet alleen als technische man bij het Sportfondsenbad in Monnickendam, maar ook zorgt hij voor de techniek bij het buitenpad in Wormer en is hij tijdelijk ingezet bij het zwembad in Purmerend. "Maar dat tijdelijk duurt inmiddels al twee jaar.".
 
Eigenlijk zijn alle functies die Cor bekleed even belangrijk. "Het is echt een mengeling. De ene dag ben ik Hoofd Technische Dienst en de andere dag sta ik zwemles te geven."
 
Nu Cor al zo lang werkzaam is voor het sportfondsenbad komt er ook een mooie nieuwe tijd aan. "Wat nu leuk is, is dat ik nu zwemles geef aan de kinderen van ouders die ik zwemles heb gegeven.". En tja, wie kent Cor nu niet? Vele honderden kinderen uit Monnickendam en omstreken hebben de afgelopen 40 jaar zwemles van hem gehad. En daar komen zeker de komende jaren nog wel vele kinderen bij!
 

Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services