Het kloppend hart van Waterland
Live

Chardy van Riel speelde een thuiswedstrijd in de Grote kerk op Marken

Gepubliceerd: Vrijdag 18 augustus 2017 14:40

Chardy van Riel speelde een thuiswedstrijd in de Grote kerk op Marken

Foto: Pieter Pereboom

Chardy van Riel, woonachtig op Marken, bespeelde reeds diverse orgels en carillons in de gehele regio, maar nog nooit in eigen dorp. Daar is donderdag 17 augustus een einde aan gekomen. De zeventien jarige Chardy bespeelde deze morgen het orgel in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt op Marken.

Chardy studeert voor klokkenmaker en is een enthousiast orgel en carillon bespeler. Elk weekend speelt hij wel op een orgel en/of carillon in de regio. Dagblad De Telegraaf benoemde hem laatst in een artikel als een lopende ‘klokken-encyclopedie’.

Hij verzamelt ook geluiden van kerkklokken. Door z’n goede gehoor heeft de kerkklok van Krommenie, op zijn advies, een nieuwe klepel gekregen. Krommenie heeft de oudste kerkklok van Noord-Holland.

Het was deze donderdagmorgen wel even wennen in het begin, daar elk orgel of carillon anders is, maar na tien minuten was het of hij er al jaren op speelde.

In de zomermaanden is de Grote Kerk geopend voor belangstellenden. De kerk wordt dan open gehouden door vrijwilligers. Deze morgen hadden de gezusters de Groot ‘dienst’ en genoten van het orgelspel van Chardy.

Wanneer Chardy z’n orgeldebuut krijgt tijdens een officiële kerkdienst, zal niet meer lang op zich laten wachten.

Tekst en foto: Pieter Pereboom


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services