Het kloppend hart van Waterland
Live

Burgerinitiatief zorgt voor draaiorgelconcert bij Swaensborch

Gepubliceerd: Maandag 23 maart 2020 20:31

Burgerinitiatief zorgt voor draaiorgelconcert bij Swaensborch

Foto: Janine Klein

Zondag 22 maart werden de bewoners van Evean Swaensborch in Monnickendam getrakteerd op een draaiorgelconcert. Het concert was een burgerinitiatief dat was geïnitieerd door Janine Klein. Samen met een vriendengroep besloten zij de mensen in Swaensborch in deze tijden van Coronacrisis een hart onder de riem te steken.

Janine Klein: "Donderdag 19 maart vernam ik dat Evean Swaensborch hermetisch afgesloten zou worden. Zelfs de 1e contacten mochten niet meer op bezoek komen. En hoewel ik zelf geen bekenden in het verzorgingshuis heb, kan ik me levendig voorstellen hoe ongezellig dit voor de bewoners moet zijn. Alleen op je kamer, geen bezoek en vaak niet bekwaam met de nieuwe media is het zo wel heel stil! Wat kon ik doen om u allemaal op te vrolijken? Al was het maar voor eventjes?"

De sfeervolle Kerstsamenzang op Kerstochtend diende als inspiratie voor het uiteindelijke draaiorgelconcert. Het moest namelijk iets worden met muziek waar mensen vanuit hun raam naar konden luisteren. Het idee van een draaiorgel was snel daarna geboren en toen was het op zoek gaan naar iemand die een orgelman kende. Uiteindelijk werd deze gevonden via de contacten die Janine heeft bij Rotary Monnickendam. Eb de orgelman wilde ook nog voor een schappelijk tarief komen op zijn vrije zondag.

Daarna was het alleen nog even een kwestie van het geld bij elkaar brengen, maar ook dat was snel geregeld. Janine: "Ik heb een vriendengroep die door het tv-programma Boer zoekt Vrouw ontstaan is: de BZV-groep.
Ik stuurde deze vrienden een berichtje: als we allemaal een beetje geld in de pot zouden doen, dan waren de kosten gedekt. Iedereen deed gelijk mee. Er was zelfs geld over om een taart bij Gutter te bestellen voor alle hardwerkende medewerkers van Evean!"

Zondagmiddag om 14.00 uur was het zover. Voor de hoofdingang van Swaensborch werd verzameld met een klein groepje mensen. Om de groep bezoekers klein te houden in deze tijden van Corona was er bewust voor gekozen om er geen ruchtbaarheid aan te geven. Alleen medewerkers en bewoners waren op de hoogte. Toen de eerste klanken uit het orgel klonken gingen er steeds meer ramen open. Soms op een kiertje, soms helemaal. Er werd meegezonden op de oudhollandse klanken en Amsterdamse smartlappen, er werd gezwaaid, er werd zelfs een beetje gedanst! Janine: "Met de BZV-groep waren we erbij. Allemaal op gepaste afstand van elkaar, want ook wij zijn bezorgd om elkaars gezondheid. We zwaaiden terug, deden een klein dansje en hebben ontzettend genoten."

Na 25 minuten voor de hoofdingang trok het draaiorgel naar de achterkant, waar anders alleen leveranciers mogen komen. Ook daar stond het draaiorgel van orgelman Jeroen van Baden voor 25 minuten weer prachtig in het zonnetje. En ook hier werd er geklapt en gezwaaid. Daarna werd het draaiorgelconcert voortgezet tegenover Garage Boom. Hier dansten zelfs de gordijntjes mee en werd weer duidelijk hoe fantastisch leuk de bewoners dit initiatief vonden. De laatste stop was op het parkeerterrein bij de bushalte tegenover Swaensborch. Dat waren heel veel woningen en dus stond het draaiorgel hier op 2 plekjes en daardoor iets langer. Ook hier zagen de initiatiefnemers de bewoners en medewerkers voor de ramen staan en ook hier was het een vrolijke boel.

Janine: "Ik vond het hartverwarmend de reacties te zien. Maar niet alleen de bewoners hebben van deze middag genoten, ook wij gingen met een grote glimlach op ons gezicht naar huis! We wensen de bewoners veel sterkte toe om deze moeilijke tijd door te komen en we maken een diepe buiging voor alle medewerkers in de zorg. En zoals Vera Lynn het zo prachtig zong: ‘We’ll meet again, don’t know where, don’t know when, but I know we’ll meet again some sunny day!’ Ik hoop dat die zonnige dag voor de bewoners en voor ons snel aanbreekt."


Deel deze pagina:

Omroep PIM - redactie@omroep-pim.nl - Realisatie website: HPU Internet Services